Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim güvenliği için genel merkezinde kurduğu üsse girdim.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve ekibi, dün bana Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi’nin kapılarını açarak, Millet İttifakı ile birlikte bir yıldır üzerinde çalıştıkları hazırlıkları anlattı.

CHP 201.698 sandıkta hangi önlemleri aldı?

Görevli verilemeyen iller, ilçeler ve sandıklar var mı?

Beş yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşandığı üzere sistem çöker mi?

Adıgüzel, bütün sorularıma yanıt verdi.

SANDIK BAŞI: Yurt içinde oy kullanılan 57.219 alan var. Biz buna kısaca okul çevresi diyoruz. Her sanıkta bir görevlimiz, kat ve okul sorumlumuz ile bilişim sorumlumuz olacak. Barosu büyük illerde avukatlar bulunacak.

Bilişim sorumlusunun telefonunda mobil uygulama olacak. Ne yapıyor? Sınıfları geziyor. Yoklama yapıyor.  Mesela 1001 no’lu sandıkta görevli var mı? Varsa işaretliyor. Yoksa arıyor, “Nerdesin?” diyor. Açmazsa yedeğini arıyor. Yedeği yoksa müşahit yerine geçiyor. Müşahit de mi bulanamadı? O sandığın boş olduğunu sistemde gördüğümüz için müşahit aktarıyoruz. Sorulan sorular var: Bize gönderilen seçmen listesiyle sandıktaki aynı mı? Bilişim sorumlumuz kapılardaki listeye bakıp kontrol edebiliyor. Oy kullanacak olanlara yardım ediyor.

OKULDAN SİSTEME: Oy kullanma bitti, sayımlar başladı. Sandık görevlisi ıslak imzalı tutanağı okul sorumlusuna getiriyor. Yanında bilişim sorumlumuz var. Bilişim sorumlumuz verileri yazarak ve tutanakların fotoğrafını çekerek, genel merkeze yolluyor. Merkezdeki sunucuda arşivleniyor. Sunucunun hem coğrafi olarak, hem de olası bir felakete karşı beş ayrı yerde yedeği var.

İLÇEDE İKİNCİ HAVUZ: Islak tutanaklar ilçe başkanlığına geliyor. Her ilçede veri giriş sorumlularımız var ve onlar verileri merkeze tamamen farklı bir sistemden geçiyor. Niye? Çünkü çapraz kontrol yapıyoruz. Kontrol şu işe yarıyor: Sonucu girmediler mi? Merkezdeki çağrı merkezinden aranıyor. Diyor ki, “Sonucu niye girmedin.”

YSK’DAN ÜÇ DAKİKADA BİR VERİ AKIŞI: Oy çuvalları ilçe seçim kuruluna gidiyor. Yolda çuvalları takip etmek lazım. Çuvallar değişmesin diye. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendi oy havuzunu kurma meselesi bizi tedirgin ediyor. İlçe seçim kurulunda tutanaklar ve çeteleler taranarak dijital ortama aktarılıyor ve YSK’ya gönderiliyor. YSK ile dijital entegrasyonumuz var. Her üç dakikada bir YSK’dan veri çekiyoruz.

Yani hem okuldan, hem ilçeden, hem de YSK’dan veri geliyor.

Üç sonucu karşılaştırıyoruz. Hata varsa sistem alarm veriyor. Ona göre müdahale başlıyor. YSK’dan gelen ve  elimizdeki tutanağı karşılaştırıyoruz.

YURT DIŞI OYLAR: Yurt dışı sandıklarında temsilcilerimiz var. Oy çuvallarının bir ülkeden diğerine gidişine eşlik ediyoruz. Sandıkların konduğu odaları denetliyoruz. Lojistik sürecini yürüten bine yakın arkadaşımız var. O oylar Ankara’ya getiriliyor, seçim günü saat 17’den sonra sayılıyor. En az 1500 CHP’li görevli bulunuyor.

ÇAĞRI MERKEZİ: Genel merkezimizdeki çağrı merkezinde 40-50 arkadaşımız her gün çalışıyor. Görevlileri arıyor, görev yapıp yapmayacaklarını, mobil uygulamayı indirip indirmediklerini takip ediyor, teste katılmalarını istiyorlar. Üçüncü testimizi yaptık. Salı dördüncü testimizi canlı yapacağız. Seçimde çağrı merkezinde 100 arkadaşımız olacak. Her birine belli sayıda ilçe verilecek. Veri girişinde sorun yaşanıyor mu, buna bakacaklar. Cumhurbaşkanlığı için gerekli 25, milletvekilliği için gerekli 48 saat içinde itiraz sürecinin yönetilmesini sağlıyorlar.

YA İNTERNET KESİLİRSE: O gece internet kesilirse b ve c planımız var. B planımız GSM operatörleriyle veri toplamak. GSM sistemi sorunluysa ilçe başkanlıklarımıza bir ekran gönderiyoruz. Onu indirecekler, ekranları doldurup il başkanına flaş diskle gönderecekler. Sisteme hacker saldırısı  durumda birkaç felaket senaryomuz var.

400 KADAR SANDIKTA GÖREVLİ YOK: Pamukkale’de sorun yaşadık. İlçe başkanımız geciktiği için görevli atayamadık. Burada 712 sandık var. Oraları müşahitlerle doldurduk. Sivas Doğanşar’da  örgütümüz olmadığı için bir görevlimiz yok. Orada 32 sandık ve 2 bin oy var. Neden görevli veremedik? O ilçede ilk beşe giremezseniz görevli veremiyorsunuz. Bu şekilde 12 ilçemiz vardı. Seçime giren partiler değişince sayı azaldı. Pamukkale ve Doğanşar’ın dışında 70-80 bin oya tekabül eden 400 kadar sandıkta görevli koyamadık.

360 BİN GÖREVLİ: Bugün (Dün) YSK ‘seaport’ üzerinden siyasi partilerle paylaşım yaptı ve görevlilerimiz kesinleşti. Yedi şehirde seçime girmiyoruz, İyi Parti giriyor. İyi Parti ile ekranlarımızı birleştireceğiz. Zaten bir yıldır çalışıyoruz. Yedi şehirde İyi Parti’ye görevliler verdik. Erzurum’da Saadet Partisi’nden istedik. Yalnızca bizim 360 bin görevlimiz var. Diğer partiler eklendiğinde yarım milyonu geçer.

SANDIK BAŞI HİLESİ: En çok hilenin olduğu yer, sandık başında görevlimizin olmadığı yer. 2018’de Akçakale ve Harran’da görevliler içeri giremedi. Bugün 8-11 riskli sandık
belirledik.

Tezcan moral vermek için ‘İkinci tur’ demiş


2018’de stratejik bir hatamız vardı. “Hızlı sonuç açıklayacağız” dedik. Şuna güveniyorduk: “Diğer partilerle bir platform oluşturduk, oradan iyi veri gelir, açıklarız.” Sandıklardan veri gelmedi. Gördük ki mesele hızlı açıklamak değil, doğru sonuçları kontrol ederek takip etmek. 2019’da stratejimizi değiştirdik.

Özeleştiri yapmamız lazım. 2018’de “Seçim ikinci tura kaldı” diye açıklama yapıldı. Açıklama yapılırken, sistem aslında ikinci tura kalmıyordu, bir adım gerideydi. Demektir ki güçlü olduğunuz yerden gelmiştir ve ikinci tura kalma ihtimali zordur. Ama gecenin vermiş olduğu sorumluluklar var. Tezcan açıklamayı yaparken, inanıyordu ama veri öyle değildi. Şunu düşündü: Sandığı bırakır giderler. Ama zaten bir anlamı olmadı. “Adam kazandı” deyince adayımız, onun söylediğinin anlamı olmadı.

Yani seçim ikinci tura kalmıyordu fakat Tezcan moral vermek için...

Sandıkları bırakmasınlar diye açıklama yapmıştı.

Muharrem İnce’nin iddiaları?

2018’de cumhurbaşkanlığında 620 bin yakın oyu teyit edeme-dik. Bunun 400 bin küsürü Erdoğan’ın, 70-80 bini İnce’nindi.  Milletvekilliğinde 540 bin oyu teyit edemedik. Çünkü veri gelmedi, sandıklarda kimse yoktu. Okul önlerinden veri gelmedi. 6 bin sandıkta görevli veremedik. Bunu müşahitlerle 1035’e düşürdük. 5-6 bin kişi ise göreve gitmedi. 500 binlik fark sonucu değiştirmiyordu.

Önceden sonuçları görüp sayımı mı durduracaksın?


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun paralel oy havuzu kurmak yetkisi kesinlikle yok. ‘GAMER’ adlı acil durumlar yönetimiyle ilgili yazılım var. Demişler ki, “Sandıkların teslim sürecini takip edeceğiz.” Bu çok masum görünüyor. Ama portalın içinde giriyorsunuz partiler kaç oy almış, yurt dışında kaç...

Kiraz Kaymakamlığı, seçim kuruluna başvurdu, dedi ki “Bana tutanakların örneğini ver.” Tarihte görülmemiş. Sana ne tutanağın örneğinden! Konuyu ortaya çıkarmamızdan sonra İçişleri Bakanlığı üzerinden YSK’ya başvuru geldi. “Sandık sayılarını bize ver” diye. Bence o sayılar alınmıştır. Acaba nerden alındı? Partilerden olabilir. Neden mi? Önceden görüp sayımları mı durduracaksın? YSK’daki süreçleri mi kesintiye uğratacaksın? Ne yapacaksın?”