Devlet Bahçeli’nin grup toplantısı konuşması sırasındaki “ne sandıktan kaçarız ne demokrasiyi yok sayarız” sözleri “seçim zamanında yapılacak” anlamını taşıyor. Mantıklı...

Konuşmasının devamında işi “manevi bir mesaj, metafizik bir sembol” diyerek enteresan yerlere bağladı... Ne demek istedi pek kimse anlamadı! Neyse bizim ciddiye alacağımız ilk kısmı...

★★★

Ölçüldü, biçildi; ülkenin daha iyiye gidemeyeceği anlaşıldı demek ki... Enflasyonu düşüremiyorlar, ihracatı artırıp, ithalatı azaltamıyorlar.

Üzerine bir de deprem felaketi ile 100 milyar dolarlık yük de ortaya çıkınca... Ertelemek yarardan çok zarar getirir iktidara...

★★★

Yaklaşık 110 milyar doları bulan dış ticaret açığı, 48 milyar doları aşan cari açık ve sürekli artan borçlarla Türk ekonomisi nasıl toparlayacak?

Durun daha emeklilikte yaşa takılanlara verilen sözler ve seçimlerinin getireceği ek yükler de var. Seçimi kazanmak için daha fazla para
basacaklar
.

★★★

Çoktan başladılar. 2023 bütçesi, yılın son üç ayında hız verilen iç borçlanma ve bu yıla devredilen yaklaşık 400 milyar liralık Hazine nakit stokuna rağmen yılın ilk ayında 32.2 milyar lira açık verdi.

Bütçe gelirleri yüzde 64 artarken, giderler bunun iki katı düzeyinde ve yüzde 120 artış gösterdi. Bir aylık sadece faiz harcaması 21 milyar lirayı aştı!

Nerede parasal bolluk orada enflasyonda çokluk... Kamu kurumlarına aktarılan borç ve diğer kaynakları gösteren cari transferler ise ocakta, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 128.2 artarak 146 milyar 381 milyon liraya ulaştı.

Düşündünüz mü hiç bunlar kimin parası? Ne zaman ödenecek faturası? Hadi 3-4 ay idare edersin ama her geçen gün sıkışacak bir ekonomi ile mantıklı mı ileri bir tarihe almak seçimi?

★★★

Özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için şirketlere getirilen stopaj sıfırlama ve Kurumlar Vergisi istisnaları sonrasında Kurumlar Vergisi tahsilatı ise ocak ayında yüzde 36.7 azaldı.

2022 yılında Hazine’den 92.5 milyar lira faiz ve kur farkı ödemesi aktarılan KKM hesapları için bu yılın ilk ayında Hazine’den yapılan aktarma ise bütçe verilerine göre, 1 milyar 552 milyon 872 bin lira tutarında oldu. Peki, dolar patlayınca ne olacak? Para nereden bulunacak?

★★★

Ne anlatıyorsun bize? Sayılara boğdun yazıyı derseniz, dibine kadar haklısınız. Zira boş konuşmuyorum, resmi verileri önümüze koyuyorum. Onları şahit gösteriyorum.

Ekonomi zaten yanıyorken üzerine deprem şoku yiyince uzun süre toparlanamayacak halde... Hele bu yönetimle... Nereye gider diye sorarsanız, al eline un, su, şeker... Kavurmaya başla kısık ateşte.