Adı Türkiye Varlık Fonu ... Varlık olmayınca elde borçlanıyor el aleme... Ne kaldı ki seçime... Al alabildiğin kadar sonrasını hiç düşünme!

Geçen hafta borçlarına 790 milyon Euro daha ekledi... Bu borçlanmanın ardından üç kamu bankasına 111.7 milyar TL sermaye aktarıldı! Aktarılmasa bankalar takladaydı...

★★★

Ziraat Bankası’na 49.7 milyar, Türkiye Halk Bankası’na 30 milyar ve Türkiye Vakıflar Bankası’na 32 milyar TL sermaye eklendi.

Güzel kardeşim 6 Şubat deprem felaketi sonrasında, “Türkiye tek yürek” kampanyasında 20’şer milyar lira yardım yapan bu bankalar değil miydi? Yurt dışından yüksek faiz ile borç alınan paraları mı bağışladılar?

★★★

Bağışın güzelliği ne? Aktarılan para bankada olsa nereye gitti, ne yapıldı kaydı kuydu hep ortada... Oysa bağış nereye harcandı, kime yollandı bilen olmayacak ki bu durumda...

Varlık Fonu karanlık kör borç kuyusu... Işık tutunca hop yargı giriyor devreye... Erişim yasağı geliyor yapılan haberlere... Araştırın bakalım neler dönmüş PTT’de?

★★★

Şöyle anlatayım; Türkiye Cumhuriyeti borçlanmalarını Hazine üzerinden yapar ve belirlenmiş limitlere uymak zorundadır. Ülkeyi yönetsen bile borçlanamazsın kafana göre...

İşte Varlık Fonu dedikleri kör borç kuyusu da bu durumu aşmak için kuruldu.

★★★

Bak aklıma Venezuela tipi başkanlık sistemi ile kurulan Ulusal Kalkınma Fonu, FONDEN geldi. “Bir ülke nasıl batırılır?” sorusunun cevabı FONDEN’de saklıydı. İbret alınmalı.

Kurulduğu günden beri ülkeyi dibe çekti. Milyarlarca dolar nerelere aktarıldı kimse bilemedi! Aslında Venezuela’nın fon kurması gayet mantıklıydı... Petrol rezervi bakımından yaklaşık 303 milyar varil ile dünya lideri... Gelen para bir yerde birikmeli...

★★★

Venezuela’da hiçbir şeffaflığı olmayan fonun yöneticisi Başkan Chavez, ülkenin milyarlarca dolarlık gelirinin nasıl harcanacağının tek belirleyicisi oldu. O göçtü yerine Maduro oturdu.

Başkanın kişisel onayına dayanan ve parlamento denetiminden geçmeyen tek bir imza ile milyarlarca dolar uçtu.

★★★

Türkiye’nin fonu büyütebilecek ne döviz fazlası ne de kredi notu var. Kimse babasının hayrına borç vermez. Oysa harcayabilmek için para bulması gerek...

Teminat olarak ne gösterilecek? Türk Hava Yolları mı, Turkcell mi, Türk Telekom mu, Eti Maden mi, Botaş mı, Çaykur mu? Borç nereye kullanılacak? Belli ki yine ticari sır olacak.

★★★

Varlık demişken aklıma darlık geldi. Varlık fonuna devredilenler arasında AKP’nin 21 yıllık iktidarından devredilmiş tek bir varlık var mı?

Fon yönetimi dilediğince, keyfine göre borçlansın. Gelecek nesillere varlık yerine borç bıraksın. Tıpkı yap-işlet-devret modeli gibi... Bugünü kurtarmak varken yarınları mı düşünecek sanki?