Bir arkadaşım aradı, tekstilcilere laf geçirmeye başladı. Dedim, “Hayırdır, konu nereden açıldı?”

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Mısır’a fabrika göçünün nedenine ilişkin “Mısır’da asgari ücret oldukça düşük ve Türkiye’ye nazaran ve yeteri kadar devalüasyon olduğu için kârlı bir şekilde satabiliyoruz” demiş. Buna kızmış...

Ben, “Bırak bu işleri... Ne yapacak? Babasının hayrına zararına mal mı satacak? Şirket bu, nerede kâr görürse orada iş yapacak. Esas Türkiye çok istiyorsa yatırımcıyı kaçırmayacak” minvalinde konuşunca iş tatsızlaştı.

Zaten sesim kısıktı, iyi oldu telefonu kapattı.

★★★

Şahsen Eren Holding’in çaycısını bile tanımam... İşlerini görevim gereği takip ederim.

Bitlis’te üniversite kurdular. Okullar açtılar. Nihayetinde devasa iplik fabrikası yatırımı yaptılar. Buradan doğru dürüst para kazanamayacakları aşikar... Etrafta ne ham madde ne de pazar var. Pamuğun çoğu ithal!

Nasıl ithal olur? Vallahi bunu da başardılar.

Türkiye’de üretim maliyetlerinin artması ve dünya pamuk fiyatlarında düşüş yaşanması nedeniyle üretici zarar ediyor. Ekmiyor. Ekse de yetmiyor.

★★★

Haliyle Yunanistan’dan, Amerika’dan ithal ettiğin pamuğu Bitlis’e taşı... Orada üretim yapıp İstanbul’a yolla...

Git bu işe 200 milyon dolar yatır, tamamlandığında 1.500 kişiye iş olanağı sağla... Deli işi valla...

Tabiatım gereği en ufak bir aksaklık gördüm mü lafımı esirgemem... Zira bu yatırımın hakkını vermezsem içimde kalırdı. Helal olsun Eren...

★★★

Tek millet. Tek bayrak. Tek vatan. Tek devlet. Peki, Tek stil var mı? Yok! İlk 8 ayda tekstil ihracatı yüzde 9.5 düşünce sorun nerede acaba? Haklı değil mi Ahmet Eren bu konuda?

Artan üretim maliyetleri ve finansman sıkıntısı tekstil sektörünü zorluyor. Rakipler çok dişli... Çin, Pakistan, Vietnam, Kamboçya... Ucuz işgücünün diyarları...

Bangladeş, Hindistan gibi ülkeler ile aramızdaki yüzde 15 olan fiyat farkı şu an yüzde 50... Sen ürettiren yabancı marka olsan kimi seçersin ki?

★★★

Maliyeti nasıl kısacaksın? Çıkarken elektrikleri mi kapatacaksın? Nitekim istihdamda ise son bir yılda yaklaşık 150 bin kişi işten çıkartıldı.

Mısır’da yatırım işine gelirsek. Hakikaten maliyetler ucuz ama fazlası da söz konusu... Mısır’ın ABD, Afrika, Kuzey Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle gümrüksüz ticaret anlaşmaları mevcut. Bu avantajın etkisiyle Mısır son dönemde oldukça ilgi çekiyor.

★★★

İşin aslı sıkıntının talep düşüşünden kaynaklanan kısmı sadece yüzde 20-25 civarı... Rekabetçi fiyatı kaybetmekten dolayı üretim azalması hikayenin yüzde 75-80’lik bölümü...

Tekstilde ister istemez bir dönüşüm yaşanacak. Süreç hiç kolay olmayacak. Şimdiden söyleyeyim önümüzdeki yıl bugünleri aratacak!