Seçimler yapıldı, seçilenler seçildi. Cumhur İttifakı’nın toplam 323 milletvekili bulunuyor. Anayasa değişikliği için en az 360 milletvekili gerekiyor. Bunun için 37 milletvekili eksik. İşte bu eksiği tamamlamak için AKP, diğer siyasi partilerden milletvekili alabilmek için şimdiden yoğun bir çaba içinde. Bu gerçekleşmese bile Anayasa değişikliği için destek isteyecek. AKP, diğer partilerden milletvekili çekebilir mi? Bunu zaman gösterecek. AKP’nin kanca attığı milletvekilleri arasında İYİ Partililerin de bulunduğunu söyleyeyim.

Cumhur İttifakı’nın bu yönde çalışmaları sessiz ve derinden devam ederken, CHP listesinden seçimlere katılan DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat partilerinin de toplam 38 milletvekili var. DEVA ve Gelecek partileri genel başkanları ve milletvekillerinin çoğu daha önce AKP içinde yer alan isimlerdi. Bir çok konuda AKP ile birlikte hareket eder mi? Başta Anayasa değişikliği konusunda işbirliği yapabilirler.

İKİ PARTİ BİRLEŞEBİLİR

Ali Babacan’ın Genel Başkanlığını yürüttüğü DEVA Partisi’nin 15, Ahmet Davutoğlu’nun Genel Başkanı olduğu Gelecek Partisi’nin ise 10 milletvekili var. Bu iki siyasi partinin birleşmesi için görüşmeler yapılıyor. Bu konuda hayli yol alındı.

DEVA ile Gelecek Partisi birbirine yakın. O yüzden birleşmesi sancılı olmaz. Bu partilerde eğer birleşme gerçekleşirse “Eş başkanlık” döneminin yanı sıra Davutoğlu’na “Onursal genel başkanlık” unvanı da verilebilir.

İki partinin genel başkanları arasında görüşmeler devam ederken, TBMM’de güçlü bir grup oluşturabilmek için Saadet Partisi’nin de grupta yer alması amaçlanıyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında da bu konuda görüşme yapıldı.

PARTİ VE ORTAK ADAY

TBMM’de güçlü bir grup kurabilmek için gerekirse “Muvazaalı parti” kurulup o isim altında çalışma yapılması da gündemde. Demokrat Parti’nin de bu sürece dahil edilmesi amaçlanıyor. Yani, TBMM’de 38 kişilik güçlü bir grup oluşturulması da amaçlar arasında yer alıyor.

Bu görüşmeler devam ederken, çarşamba günü yapılacak TBMM Başkanlığı için üç siyasi partinin çalışmaları tamamlaması halinde ortak aday çıkarması da gündemde.

AKP’nin, saflarına katılmasını istediği milletvekilleriyle temasını meclis başkanlığı seçiminden sonra daha da sıklaştıracağı söyleniyor. Siyasetin tam göbeğinde olan isimlerden birisi, kimlerin parti değiştireceği konusunda isim de veriyor. Ancak kimseye haksızlık yapmayalım, bekleyelim ve görelim.

Gidişine, fotoğraf çektirdikleri üzülmüştür


Bazı bakanlar vardır, Türkiye’de gerilimin, kavganın kaynağı oluyordu. Bunların başında İçişleri Bakanı geliyordu. Seçim döneminin ünlü yalanları da bizzat aynı Bakan tarafından gündeme getirildi. Neymiş efendim, CHP’nin; insanlarla hayvanların evlenmesine izin vereceğini söylüyordu. Bakan’ın bu sözlerine inanan oldu mu bilemem ama aynı isim seçim döneminde hep bunu söyledi, arada bir de elini göğsüne koyup çocuklar gibi “Oohhh” çekti durdu. İnanıyorum ki onun gidişine de “Ohh ohh” diyenler olmuştur.

Geçmişte İçişleri Bakanları hep babacan, uzlaşmacı oluyordu. İnsanlara hakaretler, küfürler yağdıran Bakan’ı da tanımış olduk. Dahası, bir İçişleri Bakan’ının kimlerle görüştüğünü, kimlerle fotoğraflar çektirdiğini de öğrenmiştik. Vay ülkemize vay... İşte onun gidişine fotoğraf arkadaşları üzülmüştür...

YOLU SARIKAYA’DAN GEÇTİ

Abdulkadir Aksu, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde kaymakamlık yaptı. Siyasete girdi, yıllarca İçişleri Bakanlığı görevinde bulundu. Kapısı herkese açıktı. İnsanların sıkıntısıyla, derdiyle yakından ilgilendi. Birileri çıkıp da, “Abdulkadir Bey bana hakaret etti, küfretti, uyuşturucu kaçakçısını, mafyayı korudu” diyemez.

Ali Yerlikaya da, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde kaymakamlık yaptı. Ardından İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’ne, Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne atandı. Bu görevdeyken vali oldu. Aralıksız uzun yıllar eylemli valilik yaptı. Adı yolsuzluğa, hırsızlığa karışmadı.

İstanbul gibi zor bir ilde görev yapmasına rağmen organize suç örgütleri liderleriyle, uyuşturucu kaçakçılarıyla adı birlikte anılmadı, fotoğrafı görülmedi. Eski bakanın, makam odasında görüştüğü kişinin ertesi gün yurtdışına kaçtığı hiçbir zaman unutulmayacak.

HUKUK VE İNSAN HAKLARI

Ali Yerlikaya’nın başka bir özelliği de, meslek büyüklerine saygısını hiç kaybetmemesi oldu. Eski bakanın gidişinden sonra kaç yabancı uyruklunun Türk vatandaşlığına alındığını da belki öğrenebileceğiz. Nedense önceki Bakan bu konuda sayısız soru önergelerine ya hiç cevap vermedi ya da “Her şey yasalara göre yapılmaktadır” deyip soruları geçiştirme yolunu seçti.

Koltuğu, eski bakandan devralırken, Yerlikaya’nın, “Hukuk ve insan haklarından asla taviz vermeyeceğim. Milletimizin her ferdi bize emanet. Milletimizin emrindeyiz” sözleri bile insanı rahatlatıyor. Sağolun Ali Bey.

KARARNAME GÜNDEMDE

Yeni İçişleri Bakanı ile birlikte valiler ve emniyet müdürleri arasında da kısa sürede değişiklik yapılacak. Seçim döneminde, partinin istediği doğrultuda çalışmayanlar konusunda AKP il başkanlarının genel merkeze verdiği bilgiler görevden alma ve yer değiştirmelerde kısmen etkili olacak.

Cumhurbaşkanlığı 1 numaralı kararnamesine göre, valiler Cumhurbaşkanıyla geliyor, cumhurbaşkanının görev süresi tamamlandığında görevi sona eriyor. O yüzden, bazı valiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanması için canla başla çalıştı. Hatta bazı valilerin AKP il yöneticilerinden bile aktif olduğu seçim döneminde muhalefet tarafından sıkça dillendirildi.

Halk, parti valisi istemiyor, devletin valisini, “vali babayı” özlüyor.