Endonezya'da "21. yüzyılın mega projesi" olarak sunulan yeni başkent Nusantara, yıllardır süren inşaata rağmen hala hayalet şehri andırıyor.
Endonezya'da mevcut başkent Cakarta'nın doğal afet, altyapı sorunu ve yer altı sularının fazla kullanımına bağlı olarak hızla "batması" nedeniyle yeni başkente taşınma kararı alınmıştı. Ormanlarla kaplı yeni başkent Nusantara'nın vizyoner mimarisi, yeşili ve hatta uçan taksilerle dünyanın en modern kentlerinden biri olması hedefleniyordu.
İngiliz Times gazetesinin haberine göre Nusantara'nın inşası, art arda gelen krizler nedeniyle son dönemde adeta durma noktasına geldi. Yatırımdaki aksamalar, projenin müdürünün görevden alınması ve arazi anlaşmazlıkları nedeniyle projenin birçok önemli kısmı sürekli olarak erteleniyor.
Devlet Başkanı Joko Widodo, Borneo Adası’ndaki Doğu Kalimantan eyaletinde kurulan yeni başkentin yüzde 80'inin tamamlandığını ve gelecek ay taşınma sürecinin başlayacağını söylese de, inşaatı takip eden Times muhabirleri birçok binanın hala iskelet halinde olduğunu aktardı. Ayrıca yasa dışı yerleşimler ve çevreye zarar verildiği iddiaları da projeye gölge düşürdü.
Nusantara’nın kalbinde yer alacak devlet başkanlığı sarayı inşaatının da bitmekten çok uzak olduğu kaydedildi.
Geçen hafta bölgeyi ziyaret eden Widodo, su hizmetinin sağlanmasını beklediklerini ve 17 Ağustos'taki Bağımsızlık Günü'ne kadar yeni başkente resmen taşınılması konusunda iyimser olduğunu söylemişti.
Cava Adası'ndaki mevcut başkent Cakarta ise ülkenin finans merkezi olmaya devam edecek. Hükümet, ülke nüfusunun yüzde 60’tan ve ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Cava adasındaki yükü azaltıp milli serveti ülke geneline yaymayı amaçlıyor.