Kısa vadeli TL pozisyonlarını artırıp carry trade için gelen yabancı yatırımcıların kâr satışı yapması cuma günü para piyasalarındaki sessizliği bozdu. Carry trade için gelen ABD’li Citigroup TL’deki pozisyonunu kapatıp yüzde 5.6’lık kârı alırken, dolar dün 32.77 TL’yi geçti. TL’nin yüksek faizinden kazanç elde etmek için para takası (carry trade) yapan yabancı yatırımcının, kısa vadeli getirisini alıp TL’den çıkması para piyasaları için tehlike yaratıyor. Nitekim cuma günü bunun bir fragmanı yaşandı, yabancıların TL pozisyonlarında yaşanan kâr satışları, dolarda günlük yüzde 1’lik ani bir yükseliş getirdi. Ekonomistler, ‘sabit kur ve yüksek faize dayalı’ politikaların, Türkiye’yi yeniden sıcak para bağımlısı bir ekonomiye dönüştürmesinden endişe ediyor. Yerel seçimlerden geçen hafta cuma gününe kadar yabancı yatırımcıların swap ve TL tahvil piyasasındaki pozisyonları sırasıyla 17 milyar dolar ve 8 milyar dolar artmış görünüyor. Diğer yandan, hisse senedi piyasasındaki net pozisyon 700 milyon dolar azalmış durumda. Böylece 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana net 24.3 milyar dolar (yaklaşık 778 milyar TL) tutarında sıcak para girişi olduğu hesaplanıyor.

HİSSEDE BİR AYDIR SATIYOR

Bununla birlikte, yabancılar son dört haftada 1.3 milyar dolarlık hisse satışı yaptı. Merkez Bankası verilerine göre, yurt dışı yatırımcılar TL swap piyasasındaki carry trade pozisyonlarını geçen hafta 400 milyon dolar, TL tahvili piyasasındaki pozisyonlarını 500 milyon milyar dolar artırırken,  hisse senedi piyasasındaki net pozisyonlarını 500 milyon dolar azalttı. 2024’ün başından itibaren yabancılar 7 Haziran ile biten haftaya kadar hisse senetlerinde 426.7 milyon dolarlık satım gerçekleştirdi.

Hisselerin yüzde 38’i yabancıda

Hisse senedi piyasasında yabancıların payı 7 Haziran itibarıyla yüzde 38.4 olurken önceki haftada bu oran yüzde 39.1 seviyesindeydi. 24 Mayıs haftasında 42 milyar 319 milyon dolar ile 2024 yılının en yüksek seviyesini gören yabancı yatırımcı hisse senedi stoku 7 Haziran ile biten haftada 39 milyar 517 milyon dolara geriledi. Yabancı yatırımcıların toplam tahvil stokundaki payı ise Mart 2020’den sonra ilk kez yüzde 7’yi aştı ve yüzde 7.02’ye yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta yabancının tahvil stoku 10 milyar 616 milyon dolara çıktı.