CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2016-2022 yılları arasında 348 denizcinin kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na “Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

ZOR ŞARTLARDA YAŞIYORLAR

Sivas Milletvekili Karasu, Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırlayıp, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; kayıp denizcileri Meclis gündemine taşıdı.

Karasu, önergesinin gerekçesinde şu değerlendirmeleri yaptı:

- Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük bir payı olduğu iddia edilirken, gemilere ilişkin denetimlerin yeterli olmadığı belirtilmektedir. Özellikle ticari gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları nedeniyle ölümle burun buruna yaşayan gemi insanlarının mesai saatlerinin uzaması, olumsuz hava şartları, sosyal hayattan uzak kalmaları gibi pek çok olumsuz koşullarda yaşadıkları bilinmektedir.

800'E YAKIN DENİZCİ ÖLDÜ 

- Son olarak Yunanistan-İtalya seferi yapan Malta bayraklı MT TORC isimli kimyasal tanker gemisinde Mesina Boğazı’na yakın bir mevkiide, kazan patlaması yaşanmış ve gemide 2. mühendis olarak çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2017 Makine Bölümü Mezunu Mehmet Altaş hayatını kaybetmiştir. 28.08 2022 tarihinde de aynı gemi Bandırma Limanındayken yine kazanının patlaması meydana gelmiş ve 2. Mühendis Harun Duran ile kazan servis personeli Halit Demir yaralanmıştır.

-Yaklaşık 1,5 ay önce Karadeniz’de İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bir mayına çarparak hasar gördüğü belirlenen ve Karadeniz Ereğli ilçesinde 19.11.2023 tarihinde fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı ‘Kafkametler’ adlı gemideki 7 kayıp personel de hala bulunamamıştır. Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün kaza istatistiklerine göre 2016 ile 2022 yılları arasında meydana gelen 3 bin 717 deniz aracı kazasında; 793 mürettebat hayatını kaybetmiş, 348 mürettebat ise kayıp olarak kayıtlara geçmiştir.”

GEMİLER ESKİ Mİ?

Karasu, Uraloğlu’na; şu soruları yöneltti:

- Türkiye deniz filosundaki gemilerin yaş aralığı nedir? Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük payının olduğu iddiası doğru mudur?

- Gemilerin klas ve bayrak denetimlerinde denize elverişliliğinin onaylanması için sac ölçümleri, tank kontrolleri vb. gibi denetimlerin yapıldığı ve sonuçlarına göre tersane bakım sürecinden geçtiği mevzuatımızda belirtilmektedir? Bu filonun denetimleri hangi aralıklarla ve nasıl yapılmaktadır? Son bir yıl içinde filodaki gemilerin denetimlerin sonuçları nelerdir? Buna bağlı olarak uygulanan yaptırımlar nelerdir?

HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR?

- Özelde önergede de belirtilen MT TORC isimli tanker ile ‘Kafkametler’ adlı gemide bakanlığınızın en son denetimi ne zaman yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur? 

- Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere ülkemizde ticari gemi taşımacılığında çalışan kaç kaptan, çarkçıbaşı, makine zabiti, yağcı, güverte tayfası bulunmaktadır?

- Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?

- Sürekli ölümle burun buruna yaşayan Türk veya yabancı bayraklı gemilerde çalışan gemicilerin sosyal güvencelerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi adına bakanlık olarak yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?