AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Brüksel'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Gazze'de toplu mezarların bulunduğuna dair haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.

Söz konusu haberlerin "insan haklarının ihlal edilmiş olabileceği izlenimi verdiğini" ifade eden Stano, mezarların bulunduğu alanlarda kapsamlı ve bağımsız soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının ölümlerinin önlenmesi için AB'nin "elinden gelen her şeyi yapacağını" aktaran Stano, bu ölümlere ilişkin bağımsız soruşturma yapılması çağrısına katıldıklarını kaydetti.

Stano, ayrıca AB'nin "Gazze'de yaşanan zulmün ve saldırıların durması" için acil ateşkes çağrısını yineledi.

İsrail ordusunun Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan bir toplu mezardan 20 Nisan'dan bu yana 334 ceset çıkarılmıştı.

BM: TÜM TARAFLARIN ONAYI LAZIM

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cesedin daha çıkarılmasının sorulması üzerine Haq, BM'nin bağımsız ve güvenilir soruşturma talebinde bulunduğunu anımsattı.

Haq ne tür bir soruşturma yürütüleceği ya da soruşturmayı kimin yapabileceğinin bilinmediğini, ancak sahada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) bulunduğuna işaret etti.

Söz konusu kuruluşların insan hakları ihlallerini de araştırabileceğine dikkati çeken Haq, "Nasır ve Şifa hastanelerine ilişkin bağımsız, etkili ve şeffaf soruşturma gerçekleştirilmeli." dedi.

Haq, hastaneler, hastane çalışanları, hastalar ve sivillerin korunması gerektiğinin altını çizerek, "Halihazırda sahadaki durumun soruşturma yürütmek için elverişli olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Soruşturmaların etkili olabilmesi için sahadaki tüm tarafların onayının gerekli olduğunu kaydeden Haq, suçu işleyen İsrail'den nasıl onay alınacağının sorulması üzerine, "Çatışma olan yerlerde her zaman böyle sorunlar çıkıyor. Ancak gerekli erişimin sağlanması ve anlamlı bir soruşturma gerçekleştirilmesi için bu gerekli." dedi.

Gazze'deki genel durum hakkında bilgi de veren Haq, bugün İsrailli yetkililerin kuzeye yardım geçişine izin vermediğini bildirdi. Haq, İsrailli yetkililerin Gazze'nin kuzeyine yardım sevkiyatını zorlaştırmaya devam ettiğini belirterek, nisanda Gazze'ye gidecek yardımların üçte birinin engellendiğini kaydetti.

Batı Şeria'daki gelişmeler hakkında ise Haq, 18-22 Nisan'da İsrail güçlerinin 18 Filistinliyi öldürdüğünü, yüzlerce ev ve kampın zarar gördüğünü ifade etti.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Arap Birliği, İsrail ordusunun 200'den fazla gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri görüşmek üzere daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplandı.

Mısır resmi haber ajansı MENA'nın haberine göre, toplantı, Moritanya'nın Mısır Büyükelçisi, Arap Birliği Daimi Temsilcisi ve Arap Birliği Konseyi Başkanı Hüseyin Sidi Abdullah Aldi başkanlığında Birliğin Kahire'deki genel merkezinde başladı.

Filistin'in çağrısı ve Arap ülkelerinin desteğiyle gerçekleştirilen toplantıya Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zaki ve Arap Birliğinin Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Said Ebu Ali de katıldı.

Toplantıda, İsrail'in Gazze'deki suçları ve ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etmesinin yansımaları ele alınacak.

Filistin 22 Nisan'da Arap Birliği'ni Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik "soykırım suçlarını" görüşmek üzere acilen toplanmaya çağırmıştı.