Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde iki önemli tatil noktası Adrasan ve Olimpos’a giden dağ yolunun üst tarafında Cuma günü öğle saatlerinde başlayan orman yangını akşam saatlerinde kontrol altına alınmıştı. Ancak yangın Pazar günü yeniden alevlendi. Öyleki alevler turizm cenneti Olimpos'taki tatil beldelerine kadar ulaştı. Olimpos tamamen tahliye edildi. Rüzgarla büyüyen yangın ortalama 15 dakika 1 kilometre yol aldı. 20 saatte 150 hektar alan kül. Geriye kalan bu görüntüler kaldı.
Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil cenneti Adrasan'da dün öğle saatlerinde başlayan ve hemen yanındaki bir başka tatil cenneti Olimpos'a kadar uzanıp 20 saatte kontrol altına alınabilen orman yangınında 150 hektar alan zarar gördü. Soğutma çalışmaları sürerken, Olimpos'a girişler için işletme sahiplerine izin verildi. Turistik girişler için tedbir amaçlı yasak sürüyor.
Kumluca'ya bağlı tatil merkezi Adrasan Mahallesi Seylemit mevkiinde dün saat 11.00 sıralarında başlayan orman yangını, gün boyu havadan ve karadan yapılan müdahalere rağmen kontrol altına alınamadı. Rüzgarla giderek yayılan alevlere gece boyu müdahaleyi sürdüren kara ekiplerinin çalışmasının ardından, bugün sabah saat 07.00 sıralarında yangın kontrol altına alındı. Bu sabah ise 4 helikopter ve 2 uçağın da katıldığı soğutma çalışması başlatıldı. Yangının kontrol altına alınmasında rüzgarın etkisini yitirmesi, nem oranının yükselmesi ve kara ekipleri sayısının artırılmasının etkili olduğu belirtildi.
Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangınla ilgili bilgi verdi. Dün öğle saatlerinde başlayan yangına 10 dakika içerisinde müdahale ettiklerini ancak çok şiddetli rüzgar olduğunu belirten İsmail Üzmez, "Neredeyse 15 dakikada 1 kilometreyi aşan bir hızla, bir noktada arkadaşlarımız canını zor kurtardı, hatta yolda kaza da oldu. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ama Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Adrasan'da başlayan yangın Olimpos dağına doğru tırmandı. Biz öncelikle karşı ateşle yangının istikametini değiştirdik ve şu anda yerleşim yerleri ve otellerde sıkıntı yaratacak herhangi bir şey yok" dedi.
YANGIN 1000 METREYE KADAR ÇIKTI
Yangının Musa Dağı'nın zirvesine, 1000 metreye kadar çıktığını dile getiren Üzmez, "Şu anda yangın tam 1000 metrede ve ekibimizle birlikte ben dahil az önce oradaydık. Uçaklarımız, helikopterlerimiz, arazözlerimizi de o sarp yamaçlara çıkararak neredeyse 1000 metreye çıkardık. Yangının etrafını çevirdik ve içeride soğutma işlemi devam ediyor. Etrafını çevirdik. İnşallah çok sert bir rüzgar olmazsa bu yangını da kapatmayı ümit ediyorum" diye konuştu.
KORUMAYA ALINIP AĞAÇLANDIRILACAK
Bölge halkına da seslenen Genel Müdür Üzmez, şöyle konuştu:
"Burası malum rüzgarlı çok sıcak ve kurak. Bu sezonlarda lütfen bağ bahçe temizliği, ateşle uğraşmak ve bu tür tehlikeli hareketlerden kaçınsınlar. Zira 24'ünde Erentepe'de bir yangın çıktı ve 2 günümüzü burada harcadık. Arkasından hem Adrasan, hem Topbaş köyü civarında çıktı. Güçlerimizi ikiye bölüyoruz ve ormanlarımız yanmasın diye orman teşkilatı olarak Balıkesir'den Adana'ya kadar tüm uçak, helikopter, itfaiye, dozer, mühendis, işçimiz 500'ün üzerinde bir ekiple burada çalışıyoruz. Bu bakımdan vatandaşlarımızın bu konularda daha dikkatli olmalarını, akciğerlerimizin yanmaması için hassas davranmalarını rica ediyoruz. Ormanı yanan alanlar seneye hemen temizlenip koruma altına alınacak. Aynı şekilde yeşerteceğiz."
KARŞI ATEŞ TEKNİĞİ UYGULANDI
Adrasan ve Topbaş'da seralar, Olimpos'ta oteller zarar görmesin diye karşı ateşler vererek hava- yer güçleriyle müdahale ederek yangınları bertaraf ettiklerini belirten Üzmez, şöyle konuştu:
"Tabi orman yanıyor netice itibariyle. En sevindirici yanı da herhangi bir cana zarar gelmedi ama seralar naylon olduğu için yanan var. Birkaç eski ev var yanan. Oteller bölgesinde herhangi bir zarar yok. Karbonmonoksit kaynaklı küçük zehirlenmeler oldu. Karşı ateş tekniği çok tehlikeli bir şey. Büyük ameliyat geçirmek gibi riski çok yüksek olan şey. Ama daha da risk varsa, mesela oteller canlar yanacak, mal zarar görecekse biz gelen ateşin önündeki yanıcı materyali yani ormanı biz yakıyoruz ve gelen ateş önünde yanan materyal bulamayınca orada çöküyor ve geri plandaki ev, otel bağ bahçeler yanmadan söndürülüyor. Bu bizim için bir riskti, bunu herkes yapamaz. İlla uzman, sertifikalı olmanız gerekiyor. Bu bakımdan dünyada çok yapılan bir şey değil. Teknik olarak bilinen ama yapılması zor iştir. Biz dün onu yaptık ve yapmamızla da yangının istikameti değişti. Değilse o güzelim oteller, daha kötü olabilirdi. Yangını biz oradan çevirdik şuan taşlık kayalık sarp arazide sıkışmış durumda ve orada inşallah kapatmaya çalışacağız."
OLİMPOS'TA YASAK KALKTI, GERİYE ACI MANZARALAR KALDI
Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil cenneti Adrasan'da Oba Mahallesi'nde başlayan ve Seylemit Mahallesi'nden Olimpos'a kadar uzanan orman yangını tamemen kontrol altına alındı. Musa Dağı'nda etrafı çevrilen yangını soğutma çalışmaları ise devam ediyor. 3 uçak, 8 helikopter, 400 orman işçisi, 50 arazöz, iş makineleri ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye araçlarıyla soğutma çalışmaları sürerken, Olimpos'a girişler de yeniden serbest bırakıldı.
Yangının andından ise acı manzaralar ortaya çıktı. Seylemit Mahallesi'ndeki 7 evin tamamen yandığı, burada 40 koyun, çok sayıda tavuk ve yangından kaçmaya çalışırken dumandan zehirlenip ardından bir kısmı yanan çok sayıda kaplumbağa telef oldu. Yangın nedeniyle evlerini kaybeden vatandaşlar ise geceyi akrabalarının evlerinde geçirdi.
KÖYLÜLER ORMANCI VE İTFAİYECİLERİ SUÇLADI
Büyükşehir ve Kumluca belediyelerinin oluşturduğu ekipler bölgede hasar tespiti yaptı. Evinin tamamen yandığını anlatan Naciye Üras, eviyle birlikte tüm eşyalarının da yandığını ve hiçbir şey kalmadığını söyledi. Evlerin olduğu alanda yangın başlayana kadar ekiplerin gelmediğini belirten Ali Üras ise "Yangın öbür taraftan çıktı. Yangın çıkana kadar jandarma, ormancılar gelmedi. Bir arazöz koysalar, burada orman yoktu ve yanması mümkün değildi. Arazöz olsa burası yanmazdı, bizim kafamız buna bozuluyor. Müdahale de edilemeyince yangın çıktı. Saat Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Tavuklar, koyunlar, buzağılar yandı. Amcaoğlunun 40 koyunu yandı. Bir iki arazöz olsa bunların hiçbiri yanmazdı" dedi.
Evinin tamamen yandığı ve sadece üzerindeki elbiselerin kaldığını anlatan İsmail Üras, "Çok çabuk geldi yangın. Havada rüzgar vardı. Ne arazöz ne itfaiye aracı durmadı, hepsi yola kaçtı. Bir araç olsa kurtarılacaktı. Bizi de katmadılar üstelik, hiçbir şey kalmadı" dedi.
Mahalledeki bütün evlerin yandığını belirten Mustafa Kemal Demircan, "40 koyun vardı, hepsi yandı. Yalnız yanlış birşey var, ormanı söndüren itfaiye araçları evlere karışmıyor. 'İzin almadan evlere müdahale edemiyoruz' diyorlar, evlere su sıkmıyor. 'Orman ayrı evler ayrı' diyorlar. Kararı bekleyecekler de öyle, bu yasa değişmesi lazım" dedi.
SAHİLDE HAYAT NORMAL
Üst kısımlarında yangın nedeniyle büyük panik yaşanan Adrasan'da ise sahil kısımlarda hayat normal haliyle devam ediyor. Sadece elektriklerin kesik olduğu beldede tatilciler rahatlıkla denize girebiliyor. Adrasan'da herhangi bir yangın nedeniyle sorun olmadığını belirten Ramazan Oruç, "İnsanlar denize girebiliyor hiçbir sorun yok. Biraz daha Olimpos tarafına giden bir yangın vardı. O da zaten kontrol atına alındı. Sadece iki gündür elektriğimiz yok. Otelde kalan müşteriler tatillerine devam ediyor" diye konuştu.
Dün boşatılan Olimpos'ta girişlerin yeniden serbest bırakıldığını belirten işletmeci Kadir Kaya, "Güvenlik tedbiri olarak valilik, kaosa sebebiyet vermemek ve yangının bu tarafa hızlı bir şekilde gelmesi nedeniyle bölgeyi boşalttı. Bugün öğle saatlerinden itibaren girişler tekrar başlatıldı. Yangın da kontrol altına alındı. Bütün orman teşkilatı ve yöredeki işletmeciler herkes canla başla çalışarak bu iş kısa sürede halledildi. Müşteri alımlarına başlandı. Dün gidip tekrar gelenler oluyor" dedi.
'SABOTAJDIR' DEMEK İÇİN ERKEN'
Yangınla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yerleşim yerleriyle ilgili herhangi bir problem kalmadığını, oteller ve turizm bölgelerinin yanmaktan kurtarıldığını söyledi. Can ve mal açısından risk taşıyan bir yer kalmadığını kaydeden İsmail Üzmez, yangına ilişkin sabotaj iddialarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:
"Onu bilemeyiz. Çünkü kurum olarak söndürmeye yönelik çalışmalarımız var. Yangının hangi bahçede, hangi ev önünde çıktığını biliriz. Ama bunun kim tarafından yakıldığını bilmek savcılık konusu, adli bir konu. Senin bahçenden çıktı ama senin yaktığını ben bilemem. O bakımdan 'sabotajdır' demek için erken. Bunu adli kolluk kuvvetleri takip ediyor."
Kumluca'da son 3 günde yanan alanla ilgili de bilgi veren İsmail Üzmez, Erentepe kısmında 300 hektar, Aslantaş'ta 40 hektar, Adrasan'da ise 150- 200 hektarlık alanın zarar gördüğünü tahmin ettiklerini belirtti.
ı tedbir amaçlı sürüyor, müdahale araçlarının rahat giriş- çıkış yapabilmesi için" diye konuştu.
Kaymakam Kara, yangının çıkış nedeniyle ilgili çeşitli yorumlar yapılabildiğinden bahsederek, "Bilirkişilerden oluşan uzman bir ekip hemen çalışmaya başladı ve yangının çıkış sebebi tespit edilince kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.
Adrasan'dan Olimpos'a kadar kül oldu
Adrasan'dan Olimpos'a kadar önüne ne geldiyse yakan orman yangının ardından yürek yakan kareler kaldı...