Avrupa Merkez Bankası (ECB), aralık ayı faiz kararını açıkladı. Banka beklentilere paralel olarak faizleri sabit tutma kararı aldı ve mevduat faizini yüzde 4'de seviyesinde korudu.

Bankadan yapılan açıklamada, 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı alındığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75'de bırakıldığı kaydedildi.

Ekonomistlerin beklentileri mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi. ECB ekim ayında faiz artışlarına ara vermişti.

FED VE BOE DE DEĞİŞTİRMEDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) de dünkü toplantısında beklentilere paralel olarak faizi yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutma kararı alarak üst üste üçüncü toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu.

Aynı şekilde İngiltere Merkez Bankası (BoE) de bugün politika faizini sabit bırakarak yüzde 5,25 seviyesini korudu. BoE, Aralık 2021'den bu yana ikinci kez faizleri sabit tutma kararı aldı.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

ECB'den yapılan açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

* Euro Bölgesi ekonomisinin 2023'te yüzde 0,6, 2024'te yüzde 0,8, 2025 ve 2026'da yüzde 1,5 büyümesini bekliyor.

* Euro Bölgesi enflasyonunun gelecek yıl kademeli olarak düşmeye devam etmesi ve 2025'te yüzde 2'ye yaklaşması bekleniyor

* Manşet enflasyonun 2023'te ortalama yüzde 5,4, 2024'te yüzde 2,7, 2025'dte yüzde 2,1 ve 2026'da yüzde 1,9 olması bekleniyor

LAGARDE'DAN AÇIKLAMA

ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Lagarde'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Enflasyon son dönemde aşağı gelmiş olsa da geçiçi olarak kısa vadede bir miktar yukarı gidebilir.

* 2023 ve 2024 enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize ettik.

* Daha önceki faiz artışları etkilerini göstermeye devam ediyor.

* Yüzde 2 enflasyon hedefimizde kararlıyız. Merkez Bankası'nın faiz oranları uzun bir süre devam edecek şekilde bizi hedefimize ulaştıracak şekilde kalmaya devam ediyor.

*Verilere bağlı kalmaya devam edeceğiz. Buna bağlı olarak hem sıkışlaştırmanın seviyesini hem vadesini belirleyeceğiz.

* Enflasyon görünümüne baktığımız zaman finansal ve ekonomik verilere bakarak karar vereceğiz. Enflasyonun altında yatan dinamiklere ve para politikasının geçişkenliğinin gücüne bakacaz.

'ENFLASYONUN YUKARI GİTMESİNİ BEKLİYORUZ'

* Ekonomik faaliyetin kısa vadede daralacağını düşünüyoruz. 

* Baz etkisi dolayısıyla aralıkta enflasyonun yukarı gitmesini bekliyoruz. 2024'te enflasyon daha yavaş düşecek.

* Bazı enflasyon beklentileri yüksek seviyelerden düşüyor. Büyümeye yönelik riskler aşağı yöne eğildi.

* Jeopolitik risklerdeki artış enerji fiyatlarını kısa vadede artırabilir. Aynı zamnanda  aşırı hava koşulları gıda fiyatlarını yükseltebilir. Enflasyon beklentilerden daha yüksek gelebilir. 

* Buna karşın beklentilerin üzerinde talep daralması gerçekleşirse enflasyon aşağı yönlü bir sürpriz yapabilir. Aynı zamanda jeopolitik gelişmelerde etkili olabilir.

FAİZ AÇIKLAMASI

* Piyasa faizleri ciddi anlamda geri çekildi.

* Bankaların fonlama maaliyetleri daha fazla yükselirse ekonomi üzerindeki sıkıntılı durum olumsuz bir tabloyu beraberinde getirebilir.

* Uzun bir süre boyunca faiz oranları enflasyonu hedeflerimize ulaştırmaya yardımcı olacak.

* Faiz indirimleri için zamana değil verilere bağlıyız. Hiçbir şekilde gardımızı düşürmememiz gerekiyor. 

* Ana aracımız faiz olmaya devam edecek.

* Hiçbir şekilde faiz indirimini konuşmadık.