Anayasa Mahkemesi "Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun, ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verilmiştir" açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te yakılan Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin yakınlarının bireysel başvurusunda, zaman aşımı itirazlarıyla ilgili ek rapor alınmasına karar verdi. 

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ' VURGUSU 

Madımak Oteli'nde katledilenlerin yakınları, 2014'te Yüksek Mahkemeye bireysel başvuruda bulunarak, yargısal sürecin etkili bir biçimde yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının ve toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edildiğini belirtti. 

Başvuruda, Madımak Oteli'nin yakılmasına ilişkin eylemin "insanlığa karşı suç" kapsamında değerlendirilmesi ve bu sebeple zamanaşımına uğramaması istendi. 

Başvuruyu bugünkü Genel Kurul gündeminde ele alan Anayasa Mahkemesi heyeti, zamanaşımına karşı yapılan itirazlarla ilgili ek rapor alınmasına karar verdi. Başvuru, ek rapor hazırlandıktan sonra Yüksek Mahkeme tarafından yeniden gündeme alınacak. 

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılandığı davada Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, zaman aşımı kararı vermişti.