Hazine ve Maliye Bakanlığı, muhasebeci ve mali müşavirlerin müşterilerinden bu yıl alacağı asgari ücretin tarifesine yüzde 58.46 oranında zam yaptı. Yeni zam oranı, Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazetede yayımladığı tebliğle yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yüzde 58.46’lık zammın yaşanan gerçek enflasyon karşısında aşırı düşük kaldığını, bu zamla iş yapılamayacağını belirtip, kendi zam oranını yüzde 106 olarak ilan etti.
Üyelerine birer yazı göndererek tüm muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerden ücretlerine yüzde 106 zam yapmalarını isteyen TÜRMOB, bu zammın altında iş yapmamaları çağrısı da yaptı. TÜRMOB bu kararıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirlediği zam oranına uymayan ilk sivil toplum örgütü oldu.
BEKLENTİMİZİ ŞİMŞEK’E ANLATTIK
TÜRMOB konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaşanan yüksek enflasyon karşısında mali müşavirlik asgari ücretlerinin önemli ölçüde eridiğini, tarifeye ilişkin beklenti ve talepleri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dahil Bakanlığın her kademesine anlattıklarını bildirdi. Yaptıkları hesaplamalar sonucunda, mali müşavirlik asgari ücret tarifesine yüzde 106 oranında zam yapılması gerektiği, bu zammın onaylanması için Bakanlığa başvuru yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"ENFLASYONU BİZ ARTIRMIYORUZ"
“Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadeleyi gerekçe göstererek tarifeye yeniden değerleme oranının (yüzde 58,46) üzerinde bir zam yapılmayacağını belirtmiş, uğraşlarımıza karşın tarife bu şekilde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Ülkemizin enflasyonla mücadelesine saygı duymakla beraber, diğer meslek grupları için dikkate alınmamasına rağmen mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonu artıran bir unsur olarak değerlendirilmesine katılmıyor ve 2024 yılı Tarifesinin bu haliyle uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz.”
Bakanlıkça yayımlanan tarifeye göre meslek mensuplarının iş yapabilmesinin mümkün olmadığını belirten TÜRMOB, “Tarifede yapılması gereken artış oranının yüzde 106 olduğu tüm bilimsel parametreler dikkate alınarak ortaya konulmuştur. Bu orana göre hazırlanan tarife taslağı E-Birlik Yazılımına yüklenmiş olup, meslek mensuplarımızın bu önerilen ücretlerin altında iş yapmamaları gerekmektedir. Mevcut tarifenin uygulanamaz hale geldiği konusunda fikir birliğine varılmış olup, tarifenin reformist bir bakış açısıyla, çağdaş ve uygulanabilir yeni bir yapıya kavuşturulması amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü de paylaşmak isteriz” açıklamasını yaptı.