Finans sektörü, teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçiriyor. Özellikle son yıllarda yapay zeka uygulamaları, bankacılık ve finans sektöründe çalışma ve müşterilere hizmet sunma biçimini değiştirdi. Başta Avrupa olmak üzere, pek çok ülkede geleneksel bankacılık büyük bir değişim sürecine girdi. Artık banka şubelerine uğramadan, internet veya mobil uygulamalar sayesinde neredeyse tüm bankacılık işlemlerini halledebiliyoruz.

SUPER APP’LER YAYGINLAŞTI

Türkiye de dijital bankacılığa en hızlı adapte olan ülkeler arasında ve yapay zeka teknolojilerine yönelik yatırımlar giderek büyüyor. Yapay zeka teknolojileri sanal asistanlar, biyometrik tanıma, portföy yönetimi, dolandırıcılık algılama ve önleme gibi alanlarda finans sektöründe sayısız fayda sağlıyor. Öte yandan, dünyanın her yerinde artık daha sık rastlanan yeni nesil 'Süper Uygulama' (Super App)  teknolojisi bankacılık sektöründe çok hızlı yaygınlaşıyor. Önümüzdeki dönemde kullanıcı ihtiyaçlarına paralel olarak bu tür uygulamaların Türkiye'de daha fazla yaygınlaşacağını ve gelişeceğini öngören Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, başta Avrupa olmak üzere, pek çok ülkede geleneksel bankacılığı büyük bir değişimin beklediğini anlattı.

Fintechlerin, değişen müşteri beklentilerini karşılayacak ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayarak finans sektörüne dinamizm ve değer kattığını söyleyen Doğan, "Ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan, biyometrik veri ve güvenliğe kadar birçok farklı alandaki girişimler, finans sektörünü ileri taşıyor. Yapı Kredi olarak biz de fintechleri önemli iş ortaklarımız olarak görüyoruz" dedi.

‘Rekabet, şekil değiştirdi’

Önümüzdeki dönemde yapay zekanın, bankacılık sektörünü, müşteri odaklı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunma noktasında daha güçlü konuma taşıyacağını öngören Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Türkiye’de bankacılığa yönelik çıkan regülasyonlar da bankaların iş yapış şekillerini geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyor. Açık bankacılık ve servis bankacılığı gibi düzenlemelerin sektöre çeşitlilik getireceğini düşünüyoruz. Rekabetin şekil değiştirdiği bu dönemde, daha entegre ve tamamlayıcı inovasyonun yarattığı çözümlerin gündemimizde olacağını düşünüyoruz” dedi.

Finansal işbirliği hızla artıyor

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, açık bankacılık, servis bankacılığı olarak finansal literatüre giren, temelinde büyük veri olan gömülü finans hizmetlerinin kullanımının müşteriler ve kurumlar için karşılıklı faydaya dönüştüğünü söyledi. Bir diğer gelişmenin ise banka kanalları ile banka dışı kanallar arası geçişkenliğe dayanan hızla artan işbirliği olduğunu dile getiren Yüce, “Yetkinlikler arası geçişkenlik, farklı teknoloji alanlarına da yayılıyor. Biz de yapay zeka ve IoT entegrasyonu kullanım senaryolarında Türkiye’de ilk dediğimiz örnekleri hayata geçirdik” diye konuştu. 

TEKNOLOJiNiN FiNANSA KATKILARINI YORUMLADILAR

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan: Bankacılığın geleceğini inşa ediyoruz

Dijital dünyadaki olanakların her geçen gün daha fazla geliştiğini söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, şubelerle başlayan bankacılık anlayışının, hayatımıza giren ATM’ler, müşteri iletişim merkezleri ve mobil bankacılık ile bambaşka bir yere evrilmeye devam ettiğini, finans sektöründe şirketlerin ‘sunulan müşteri deneyimi’ ile birbirlerinden farklılaştıklarını dile getirdi. Bu açıdan inovasyonun, müşterilerin gereksinimleri ile örtüştüğü noktada çok önemli bir unsur olarak öne çıktığını belirten Doğan, “Yapay zeka, blockchain veya nesnelerin interneti gibi yeni teknolojilerle bizi ve gelecek nesilleri bambaşka bir gelecek bekliyor” dedi ve şöyle devam etti: “Biz de Yapı Kredi olarak bankacılığın geleceğini inşa edecek uygulamaları hayata geçirerek, sektörü öncü uygulamalara tanıştırıyoruz. Dijital yatırımlarımızın ve ürettiğimiz yenilikçi fikirlerin ötesinde, tıpkı bir teknoloji şirketi gibi bu fikirleri inovasyona dönüştürüyoruz.”

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce: Dijitalleşme ve veri çağının merkezindeyiz 

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, bankacılık sektörünün artık veri ve dijitalleşme çağının merkezinde yer aldığını belirterek, “Veri ve verinin beslediği tüm sistemler, doğru anda, doğru platformda, kişiselleştirilmiş deneyim sunma imkânı tanıyor. Etkin hedefli pazarlama yoluyla rekabet avantajı sağlıyor. Odağımızın temelinde büyük veri ve yapay zeka bulunuyor ve bu konuda da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırım hizmetlerinin demokratikleşmesine dair çok farklı lansmanlarımız olacak. Bu gelişmeler ile kitlelerin ayrıcalıklı ürün ve servislere erişebilmesini sağlayacak dijital çözümleri hayata geçireceğiz” dedi. Üretken Yapay Zeka alanında pilotta olan birçok senaryo üzerinde çalıştıklarını ve blokzincir uygulamalarında tüm yılı kapsayan bir yol haritası ile ilerlediklerini söyleyen Yüce, “Web3 teknolojilerindeki kaslarını çok daha güçlendirmiş bir Akbank göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer: Yapay zeka ve büyük veri yardımcı oluyor

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, 24 milyon müşteri tabanı ile çok geniş bir müşteri kitlesine hizmet sunduklarına işaret ederek, bu kadar geniş bir müşteri tabanına çağın olanaklarını sunabilmek için dijitalin tüm imkanlarından yararlanmak zorunda olduklarını söyledi. Süzer’in verdiği bilgilere göre Garanti BBVA’da 15 milyona yakın müşteri dijital kanalları aktif kullanıyor. Çok yakın zamanda tüzel müşterilere de dijital kanallardan müşteri olma olanağı sunmaya başladıklarını aktaran Süzer, “Dijital ürün yelpazemizi genişleterek tüm kredi ürünlerimizi platformlarımıza entegre ettik. Bu hedef doğrultusunda en büyük yardımcımız yapay zeka ve büyük veri analizi olacak” dedi. Blokzincir teknolojisinin müşterilerin ilgi duyduğu bir alan olarak öne çıktığına değinen Süzer, Garanti BBVA Dijital Varlıklar A.Ş ile devreye aldıkları kripto mobil platformuyla Bitcoin, Ethereum ve USD Coin varlıklarında hizmet sunmaya başladıklarını aktardı.