Libya’da görev yaptığı sırada şehit düşen MİT mensubunun kimlik bilgisinin ifşa edilmesine ilişkin davada 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanan Pehlivan, denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkmış, Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkında yazdığı bir yazı nedeniyle yeniden hakkında dava açılan ve denetimli serbestliği kaldırılınca 15 Ağustos 2023’de tekrar cezaevine giren gazeteci Barış Pehlivan'ın denetimli serbestliğinin kaldırılmasına neden olan Aydıner’e hakaret davası kapsamında yargılandığı davanın 2'nci duruşması görüldü.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin salonu küçük olduğundan duruşma İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya sanık Barış Pehlivan ve taraf avukatları hazır bulunurken, aralarında Ahmet Şık ve Emin Çapa gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda izleyici katıldı.
"NASIL BİR SUÇ İŞLEDİM İNANIN BULAMADIM"
Duruşmada söz alarak savunmasını yapan gazeteci Barış Pehlivan sanık olmasının gerekçe gösterildiği yazıyı defalarca okuduğunu ancak nasıl bir suç işlediğini bulamadığını söyleyen Pehlivan, şu ifadeleri kullandı;
*Sayın Hakim, 'Şüpheli Barış Pehlivan, yazmış olduğu köşe yazısında, müvekkilime hakaret etmiş, iftirada bulunmuş ve müvekkilimin işlememiş olduğu suçları işlediği yönünde suç uydurmak suretiyle kasti olarak suç işlemiştir.' Bu cümle Ömer Faruk Aydıner’in Başsavcılığa verdiği şikayet dilekçesinde yazıyor.
*Şimdi bu salonda ve adliye içinde onlarca gazeteci var. Bu davayı takip ediyorlar, haliyle haberini de yapacaklar. O haberlerinde Ömer Faruk Aydıner’in benim hakkımdaki şikâyet dilekçesini de yazabilirler.
*Öyle ya, işleri bu ve dava hakkında gizlilik kararı yok. Gelin görün ki eğer şu an sanık olduğum bu davanın iddianamesine değer verirsem, benim şu an yargılandığım bu davayı haber yapacak olan tüm meslektaşlarım hakkında suç duyurusunda bulunmam gerekiyor. Hatta bu suç duyurusunun iddianameye dönüştürülüp, hepsinin sizin karşınızda sanık olması gerekiyor. Bu dava budur Sayın Hakim… Zira… Bir değil, beş değil, on değil…
*Sanık olmama gerekçe gösterilen köşe yazımı sayısızca kez okudum. Ancak ben nasıl suç işlemişim, inanın bulamadım. Yazım 554 kelimeden ve 3537 harften oluşuyor. Lütfen bana söyleyin, hangi harfim hangi kelimemle ben Ömer Faruk Aydıner’e hakaret ettim? Bunu sizden rica ediyorum. Zira, savcılık iddianamede bu sorunun yanıtını yazmamış.
"BU İKTİDAR BANA BEŞİNCİ KEZ CEZAEVİ YÜZÜ GÖRMEMİ SAĞLADI"
*Biliyorsunuz ki, bu davanın benim açımdan bir başka önemli yönü daha var. Zira, bir gram dahi suçun olmadığı bu dava yüzünden özgürlüğümden mahrum bırakılıyorum. Yıllarca denetimli serbestlikte kalacak ağır suçluları her gün cezaevinden uğurlayan ben, 8 ay kalan denetimli serbestliğimi hapiste geçiriyorum.
*Meclisten geçen yaz çıkan bir yasa beni özgürlüğüme kavuşturması gerekirken, bu dava gerekçe gösterilerek içeride tutuluyorum. Maalesef bu kötülüğü ilk kez deneyimlemedim. Bu topraklarda çocuk tecavüzcülerine bile tanınan özgürlük hakkının, hukuk güvenliğinin ve demeye de dilim varmıyor ama 'adaletin' bana gelince kafasını kuma gömmesini daha önce çok kez yaşadım. Acı ama 20 yıllık gazetecilik hayatımda, bu iktidar bana beşinci kez cezaevi yüzü görmemi sağladı.
“BU DAVA GÖRÜLMEMELİYDİ”
Barış Pehlivan’ın avukatı Enes Hikmet Ermaner, iddianamede hangi kelimenin hakaret olarak algılandığının açıklanmadığını belirtti. Ermaner, “Müvekkil iş kadının şikayet dilekçesini haberleştirmiş ve müşteki Ömer Faruk Aydıner herhangi bir iddiada bulunmamıştır. Müvekkilin ne şekilde hakaret suçunu işlediği belli olmadığı için bu davanın görülmemesi gerekiyordu. İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde kamu yararına haber yapan müvekkilin beraatını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Müşteki Ömer Faruk Aydıner’in avukatı, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek Pehlivan’ın cezalandırılmasını talep etti.
MÜTALAA AÇIKLANDI
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 'Kamu görevlisine alenen hakaret' suçundan 1 yıl 2 aydan, 2 yıl 4 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.
“GAZETECİLERİN NE YAPMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLAYIN”
Savcının mütalaası üzerine söz alan Pehlivan, “Ben ilk kez böyle bir yazı yazmadım. Eğer ceza çıkarsa, bütün gazetecilerin bundan sonra ne yapması gerektiğini açıklayın. Adliyedeki bütün gazetecileri kovun o zaman. İşleri bu davalara girip haber yapmak. Benim yaptığım da bu” diye ifade etti.
HAKİM İLE PEHLİVAN ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI
Hakim, Pehlivan’ın avukatlarının sunmuş olduğu yazılı savunmaları incelemek istediğini söyleyerek karar vermeyeceğini belirtti. Bunun üzerine gazeteci Barış Pehlivan, “Bugün karar vermezseniz ben yarın tekrar cezaevine döneceğim. 1 saat ara verin inceleyin. Ben sizin yüzünüzden buradan çıkıp cezaevine gideceğim” diye itiraz etti.
Hakim, “Ben ara kararımı kurdum Barış Bey buradan geri dönmeyeceğim” diyerek duruşmayı erteledi.
Barış Pehlivan’ın duruşması ertelendi
Gazeteci Barış Pehlivan’n ‘Kamu görevlisine alenen hakaret’ suçundan yargılandığı dava 16 Kasım tarihine ertelendi.