Reyhan otu, halk arasında "tatlı fesleğen" ve "kırmızı fesleğen" gibi isimlerle bilinen keskin kokusu ve aromasıyla dikkat çeken bir bitkilerden biridir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bu ot aslen Güney Asya kökenlidir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilen reyhan otu salatalarda, dolma ve sarmalarda, baharat olarak, çay veya şerbet şeklinde tüketilebilir.

Binlerce yıldır Ortadoğu ve Akdeniz'de tıbbi amaçlarla kullanılan reyhan otu, antosiyanin kaynağıdır ve romatizma, kalp çarpıntısı, hemoroit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ayrıca sindirim sistemi, bağışıklık ve kalp sağlığını desteklerken, kan şekerini de düzenler. Öte yandan vücuda uygulandığında terlemeyi engeller ve zararlı böcekleri uzaklaştırır.

Arapgir'de yetişen mor reyhan ise kendine has rengi ve aromasıyla öne çıkarken, bu tür uçucu yağları ve esansiyel yağları ile kozmetik ve temizlik sektörlerinde de kullanılır. Reyhan, baharat olarak yaygın olduğu gibi, gıda sektöründe aroma verici, boya ve peyzajda süs bitkisi olarak da tercih edilir.

 REYHAN VE FESLEĞEN AYNI BİTKİ Mİ?

Reyhan ve fesleğen aslında aynı bitkidir ancak farklı görünümleri nedeniyle iki ayrı isimle anılıyor. Her iki bitkinin Latince adı Ocimum basilicum'dur. Türkiye'nin İç ve Doğu bölgelerinde daha çok mor renkli ve geniş yapraklı türler yetiştiği için bu tür reyhan olarak adlandırılır. Mor reyhan, bu bölgelerde sağlık faydaları ile öne çıkar. Batı ve sahil kesimlerinde ise daha yaygın olarak yeşil yapraklı fesleğen türleri bulunur ve bu bölgelerde bitki fesleğen olarak bilinir. Aslında reyhan ve fesleğen, farklı görünümlerinden dolayı iki ayrı isimle anılmakta fakat biyolojik olarak aynı türdür.