Otomatik olarak BES'e dahil olan birçok çalışan BES'ten nasıl çıkacağını ve parasını nasıl geri alacağını merak ediyor. Çeşitli avantajları ve dezavantajları olan BES'ten nasıl çıkılır? BES'ten çıkmak isteyen vatandaşların hangi işlemleri gerçekleştirmesi gerekir? 1 Nisan 2017 tarihiyle kamu çalışanları ve özel sektördeki pek çok çalışanın (çalışan sayısı 250-999 arasında olan işyerlerinde) maaşından BES kesintisi yapılmaya başlandı. Peki otomatik olarak BES’e dahil edilenler Bes’ten çıkmak istiyorlarsa ne yapmaları gerekiyor?

BES'TEN NASIL ÇIKILIR?

17.12.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” 22/E maddesinin birinci fıkrasına göre çalışan BES iptali talebini işverene ya da şirkete posta, e-posta gibi araçlarla iletmesi gerekiyor. Çalışan BES’ten çıkma isteğini ilettikten sonra on iş günü içinde kesintilerin iade edilmesi gerekiyor. İadenin gecikmesi durumunda temerrüt faizi ile iade yapılacak.

BES İÇİN MAAŞLARDAN NE KADAR KESİLECEK?

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında çalışanların brüt maaşının %3’ü net maaşından kesilecek. Yani örneğin brüt kazancınız 5000 TL ise BES için net maaşınızdan 150 TL kesilecek.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLAN NE YAPACAK?

1) Mevcut emeklilik sözleşmesi yeni sisteme taşınamaz. Zorunlu emeklilik sisteminde adına yeni bir sözleşme otomatik açılır. Hem iş veren ve devlet katkısından hem de 1000 liralık haktan faydalanılır. İki sözleşme ayrı ayrı devam eder.
2) Mevcut emekliliğinizi iptal edip yeni sisteme geçerseniz ancak geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki katkılardan faydalanırsınız.
3) Otomatik olarak açılacak zorunlu emeklilik sözleşmenizi iki aylık cayma süresinin bitiminde iptal edersiniz. Yola mevcut emeklilik sözleşmeniz ile devam edersiniz.