Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, corona virüsü tedbirleri kapsamında kapatılan ve 1 Haziran'da tekrar faaliyete başlayacak kafe ve restoranlarda uyulması gereken kurallara ilişkin açıklama yaptı.

Prof. Dr. Demircan, kafe ve restoranlara gidecek olanların açık alanları tercih etmelerini isteyerek, şunları söyledi:

''60 DERECENİN ÜZERİNDE YIKANMALI''

* Sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve içerideyken yemek dışı zamanlarda maske takılmalı.

* Servis ürünlerinden virüs bulaşma olasılığı pek yok. 60 derecenin üzerinde yıkanmalı. Uygun yüzey ve uygun maddeyse klorlu sularla temizlenmeli.

* Bunlara harfiyen dikkat edilirse o zaman bulaşma riski olmaz. Riski azaltmak için tek kullanımlık servis ürünlerini öneriyoruz.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan (FOTO: DHA)


TATİLE GİDECEKLERE ÖNERİLER

Sezonun açılmasıyla tatile gidecek olanlara da önerilerde bulunan Prof. Dr. Demircan, şöyle konuştu:

* Havuzlarımız eskiye göre daha dikkatli temizleniyor, dezenfekte ediliyor. İçinde virüsün barınması çok olası görünmüyor gibi. Fakat havuza giren insan sayısı önemli, havuza giren insanların enfekte olup olmadığı önemli.

* Öksürme, hapşırma gibi şeylerde yakın yüzülüyor ise bulaşma olabilir mi bazı olasılıklar var.

*  Havuzun hacmi küçük, giren insan çok olursa kirlenme denize göre çok olabilir. Yan yana çok yüzmemek, mesafeye dikkat etmek önemli.

* Havluların çok iyi temizlenmesi, yüksek ısıda yıkanması önemli. Kendi havlularımızı tercih edelim.

* Şezlong, masa gibi çok kişinin kullandığı yerleri sık sık temizlemeye dikkat etmek gerek. (DHA)