Çocukluk Hastalıkları Arşivi dergisinde yayınlanan araştırmada, 2022 yılında yaşları 15 ila 16 arasında olan 1.164 kız öğrenci, telefon kullanımı ve sosyal medya tüketimini hesaplamak için kullandıkları ekran süreleri hakkında veri sağlamak üzere çalışmaya dahil edildi.

Verilere göre, ortalama günlük akıllı telefon kullanımı 5,8 saat, sosyal medyayı kullanarak geçirilen ortalama süre ise neredeyse dört saatti. Hafta içi ve hafta sonu arasında anlamlı bir fark bulunamadı.

Katılımcılar ayrıca sağlıklarını, ruh hallerini, yorgunluklarını ve yalnızlık derecelerini de açıkladılar. Araştırmacılar, gençlerin yaklaşık yüzde 17'sinin muhtemelen sosyal medya bağımlısı olduğunu, yüzde 37'sinin ise kaygı bozukluğu belirtileri gösterdiğini hesapladı.

Sosyal medya bağımlılığı daha yüksek düzeyde kaygı, daha kötü vücut imajı, daha kötü sağlık, daha düşük ruh hali, daha fazla yorgunluk ve daha fazla yalnızlık duygusuyla bağlantılı çıktı.

Araştırmacılar, "Bildiğimiz kadarıyla bu, objektif olarak ölçülen ve akıllı telefon kullanımını sosyal medya bağımlılığı ile refahına ilişkin doğrulanmış ölçümlerle birleştiren ilk çalışmadır" diye yazdı.

Araştırmacılar, hükümetlerin teknolojiden arınmış bölgeler oluşturması ve gençlerin kişisel ilişkileri geliştirmesine yardımcı olması gerektiğini söylerken, teknoloji şirketlerinin de sosyal medyanın geliştirilmesinde güvenlik ve sağlığa öncelik vermesi gerektiğini söylüyor.