Kanada’daki Montreal Concordia Üniversitesi'nde yapılan araştırma okulun atletizm takımı ve yerel koşu kulüplerinden seçilen en iyi koşucuların kızılcık takviyesi tükettikten sonraki 28 gün boyunca performanslarını takip etti.
Sporculara üç ayrı ziyarette iki deneme yapıldı. Bir uzun ve bir kısa çalışmanın amacı, katılımcıların farklı yoğunluklarda ne kadar etkili olduğunu belirlemekti.
Katılımcılar ekstreyi koşudan iki saat önce aldılar. 1.500 metrelik testi gözlemlerken performans ve kas yorgunluğunda "göze çarpan gelişmeler" bulundu. Daha kısa olan 400 metrelik koşuda daha az laktat birikimi rapor edildi. Laktat, potansiyel kas yorgunluğunun ve oksijen eksikliğinin bir göstergesidir.
Kızılcık tüketimi de daha iyi oksijen alımıyla bağlantılıydı.
Araştırmacılar ayrıca kızılcıkların doğal bir antioksidan kaynağı olan yüksek düzeyde polifenollere sahip olduğunu da belirtti.
Araştırmada yer alan kıdemli araştırma yazarı doçent Andreas Bergdahl, yaptığı açıklamada, "Bunun güzelliği, tamamen doğal olmasıdır. Bu ergojenik bir yardımcıdır, yani performansı artırıcıdır, ancak bir anabolik steroid değildir. Sporcular performanslarındaki bu önemli artışı yalnızca daha fazla kızılcık tüketerek elde edebilirler." dedi.
Çalışma Fiziksel Aktivite ve Beslenme dergisinde yayınlandı.