Son yılların en popüler isimlerinden biri olan Elon Musk'ı analiz eden New York Times, dünyanın en zengin insanlarından biri olan Musk'ın uyguladığı diplomasi stratejisini mercek altına aldı.
Gazete, Musk'ın sağcı liderlerle yakın ilişkiler geliştirdiğini aktardı. Haberde, "Elon Musk diplomasisi: Sağcı dünya liderleriyle kur yap. Daha sonra onlardan faydalan" başlığını kullandı. Haberde, "Musk, kendi siyasetini yürütmek ve iş imparatorluğunu genişletmek için Arjantin lideri Javier Milei ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dahil olmak üzere benzer düşünen devlet başkanlarından oluşan bir takımyıldızı kurdu" denildi.
Satın aldığı Twitter'ın adını X yaptıktan sonra burada daha da aktif olan ve verdiği mesajlarla dikkatleri üzerine çeken Musk'ın liderler ile bu mecra üzerinden ilişki kurduğunu hatırlatan New York Times, Arjantin'de Kasım ayında yapılan seçimlerde Milei'nin kazanmasından sonra "Refah Arjantin'in önünde" mesajını attığına vurgu yaptı.
Haberde, "Milei, Musk'ın sağcı devlet başkanlarından oluşan bir takımla ilişkilerini geliştirme modelinin bir parçası ve bu ilişkilerin net faydalanıcıları var, şirketleri ve kendisi" ifadesi kullanıldı. Gazeteye konuşan 5 eski Tesla ve SpaceX yöneticisi Elon Musk'ın izlediği politikaların işlerini etkilediğini söyledi.
İsmini açıklamayan kaynaklar Musk'ın 2010'larda dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile yakın ilişkiler kurduğunu söylerken bu sayede federal hükümetten destek ve anlaşmalar alabildiğini belirtti. Musk'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi isimlerle yakınlığını sürdürdüğü de hatırlatıldı.
Haberde, "Ancak popülizm ve milliyetçilik yayıldıkça, Bay Musk Çin'de Xi Jinping'e kur yaptı ve İsrail'de Benjamin Netanyahu'yu, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ı ve İtalya'da Giorgia Meloni'yi destekledi. Solun başarısızlıklarını eleştirmeye başladı" ifadesi kullanıldı.