Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra gittiği Irak’ın başkenti Bağdat'ta resmi törenle karşılandı.

Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı. 

ERDOĞAN SEKİZ BAKANLA GİTTİ 

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat'a gitti. 

Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak. 

Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek. 

Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında 12 yıldan uzun bir süredir ilk defa Irak'ı ziyaret ederken, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliği, enerji ve ticaret konuları ele alınacak.

20 FAZLA ANLAŞMA 

Ziyaret esnasında 20'den fazla mutabakat zaptının imzalanacağı açıklanırken, müzakere masasında enerjiden altyapı ve doğal kaynaklara kadar pek çok konu yer alıyor.

Erdoğan ve Başbakan Muhammed Şia el-Sudani'nin öğleden sonra basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor. Ankara için gündemin ilk sırasında güvenlik bulunuyor. PKK'ya karşı yaz aylarında kapsamlı sınır ötesi operasyon başlatmak için hazırlık yapan Ankara, Irak'tan PKK ile mücadelede iş birliği istediğini daha önce açıklamıştı.

Ankara bu kapsamda PKK'nın Türkiye'ye oluşturduğu tehdidi Bağdat'ın tanımasını ve askeri işbirliği kapsamında ortak harekat koordinasyonu için bir birim kurulmasını istemişti.

Irak'ın gündeminde ise su ve altyapı projeleri bulunuyor. Bağdat, ülkenin başlıca tatlı su kaynağını oluşturan Fırat ve Dicle nehirlerinden daha yüksek miktarda suyun serbest bırakılmasını istiyor.

Irak ayrıca ülkenin doğu ile batı arasındaki ticaret yolu üzerindeki konumunu güçlendirecek olan Kalkınma Yolu adı verilen 17 milyar dolar büyüklüğündeki proje ile Basra Körfezi'nde inşa halinde olan Büyük Faw limanını kara yolu ile Türkiye'ye bağlamayı hedefliyor.

Irak Başbakanı Sudani'nin Dışişleri Müsteşarı Ferhad Alaaddin "Ziyaret, geçmişte ilişkilerde zorluk yaratan uzun vadeli sorunların çözülmesi için iki ülkenin yaklaşık bir yıldır yaptığı hazırlıkların sonucunda gerçekleşecek" dedi.


Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan-Reşid görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.  Buna göre;

Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konularının ele alındığı görüşmede Erdoğan, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak'tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak'ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti. 

Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak'ın istikrarı için önemli olduğunu da belirten Erdoğan, Gazze'deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini kaydetti.