Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Korcan Abalı, kripto yasası ile sektörün tokenizasyon gibi konularda büyüyebileceğini belirterek, "Vergi, raporlama, muhasebe standartları gibi konuların ikincil düzenlemelerle netleşmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de kripto varlıklara dair ilk yasal çerçeveyi oluşturan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa ile kripto varlık piyasasında faaliyet göstermek isteyen işletmelere lisans zorunluluğu getirilirken, ekosistemi düzenleme yetkisi Sermaye Piyasası Kuruluna verildi.

Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Korcan Abalı, yasa ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yatırımlarda güven faktörünün önemli olduğunu ve bu açıdan düzenlemeyi çok önemli bulduklarını belirtti.

 Abalı, şu ifadeleri kullandı:

"Yatırımcının ve yatırımların üzerindeki koruma, kripto hizmet sağlayıcının sorumluluğunun tespitiyle artıyor. Bununla coin listeleme koşullarının sıkılaşması da beklenebilir. Biz genel olarak sektörün tokenizasyon gibi konularda büyüyebileceğini değerlendiriyoruz. Gelişmeleri de ikincil düzenlemeler ve uygulama esaslarının belirleyeceğini öngörüyoruz."​​​​​​​

Abalı, yasa kapsamında MiCA, BIS, SAB 121 gibi mevzuatlara, kurallara, dolaylı olarak bağlı olunması sebebiyle ön hazırlık yaptıklarını söyledi.

İkincil düzenlemelere değinen Abalı, şunları kaydetti:

"Vergi, raporlama, muhasebe standartları gibi konuların ikincil düzenlemelerle netleşmesini bekliyoruz. Süreçte ayrıca kripto yasası kadar Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, MASAK, Gelir İdaresi tarafından beklediğimiz ikincil düzenlemeler de önemli olacak. Bu gelişmelere göre ilerleyeceğiz."

Abalı, kullanıcılar için üst düzey güvenlik sağlamak için çalıştıklarını ifade ederek, blokzincir teknolojileri için bunun dahi üzerinde özel şifrelenmiş alanlarda ve donanımlarla güvenlik sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

KREDİ TEMİNATI OLARAK GÖSTERİLECEK Mİ?

Abalı, Bitcoin, Ethereum gibi kriptolar için bankalarda yakın zamanda kredi teminatı sayılma konusunda bir gelişme olacağına dair bir işaret görmedikleri belirterek, "Stabil paralar ile tokenize edilmiş varlıklarla ilgili olarak sermaye piyasaları ve ticari hayatın dijitalleşmesi bağlamında bu tür uygulamaların gelmesi beklenebilir" diye konuştu.

Yasanın Türkiye'deki yerleşik bireyleri kapsadığını hatırlatan Abalı, çifte vatandaşlık dışında, yabancı bireysel müşterilerin işlem yapması halinde, kimlik doğrulama süreçleriyle ilgili MASAK'ın getireceği şartların etkili olacağını aktardı.

Abalı, "Kurumlar için de daha önce değerlendirdiğimiz bir durum olması sebebiyle kripto servis sağlayıcının ve saklamacının düzenlenmesinin dışında, Türkiye'de bu varlıkların mülkiyeti konusunun çok net olması ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde uluslararası kurumların, varlıklarının mülkiyetinin karşılıklı olarak garanti edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.