Haftanın Kitapları
Özkan Saçkan'dan Haftanın Kitapları...
Tarih beni aklayacak
Osman Pamukoğlu’ndan Kızıl Gömlekliler. “Kimsenin bir şeyini istemiyoruz, bizim olan hiçbir şeyi vermiyoruz.” - Josip Broz Tito - “Savaşın sonucu büyük ölçüde nizami savaşa bağlıdır. Gerilla savaşı esas sorumluluğu yüklenemez. Bununla birlikte, bu sözler, gerilla savaşının önemini azaltmaz. -Mao Zedong- “Tarih beni aklayacak!” - Fidel Castro- (İnkılap Kitabevi)
Kimdim ben
Övünç Ezgi Yılmaz’dan Sevdan Çekiyor Beni. Kimdim ben? Bazen Orhan Veli’nin ‘Uzanıp yatırıvermiş sere serpe’ şiiri... Çukurova’da pamuk işçisi, Toroslarda çam kokulu bir genç, aydınların görmezden geldiği töre cinayeti... Karınca kadar bedeniyle gökyüzü kadar sevda taşıyan bir kadın... Ağacın kovuğuna saklanmış bir kuş… (Sokak Kitapları Yayınları)
Bir çocuğun mücadelesi
Markus Zusak’tan Kilden Köprü. Kitap, kendini bir akıntıya kaptırmış, gerçekte olması gereken şeye dönüşmek için sahip olduklarını yok etmeye kararlı bir çocuğun mücadelesine odaklanıyor. “Kitap Hırsızı’nın yazarından yeni bir destansı roman.” -Los Angeles Times-“Uzun süren bekleyiş sona erdi.” -New York Times- (Martı Yayınları)
Çok Tanrı’nın izleri
Sırrı Ataman’dan Üç Din Üç Tanrı. Bu kitap imam, papaz ve hahamın zaman zaman kırıcı olan tartışmasının aktarımıdır. Her üç dinin mensupları da kendi tanrısının koşulsuz gerçek ve tek olduğunu savunurken, dinlerinde hâlâ bakımda olan ‘Çok Tanrı’nın izlerini silememişler, diğer taraftan tanrılarını etine kemiğine varıncaya kadar kendilerine benzetmişler ve sonuçta, pek çok terslikler ortaya çıkmış. (Berfin Yayınları)
Daha iyi görünmek
Seran Göçer’den Pozitif Güzellik. Genç, güzel, taze bir görünüm arzusu, insanlık tarihi kadar eski. Hepimiz daha iyi görünmek, ışıldamak, zamanın yıkıcı etkilerinden korunmak istiyoruz. Medikal estetik beklentilerimizi karşılama noktasında müthiş bir noktaya geldi. Artık bilim güzelliğin hizmetinde, mutluluğun izinde, doğallığın peşinde. (Profil Kitap)
Sürükleyici bir roman
Peter Swanson’dan Korkunun Kıskacında. İnsan psikolojisinin en karanlık ve ilkel yönlerini açığa çıkaran, gerilimin bir an bile düşmediği sürükleyici bir roman. “Boston’ın gizemli, soğuk atmosferi ve gitgide büyüyen bir paranoya... Swanson, Hitchcock’un Arka Pencere’sine saygı duruşunda bulunurken her sayfada okuru avcunun içine alıyor…” -Booklist Yazar- (Altın Kitaplar)
Canlanan efsaneler!..
Habib Bektaş’tan Öykülerle Mitoloji: Herakles'ten Örümcek Kadına. Yazar bu kitabında, çok bilindik mitolojik hikâyeleri ve karakterleri paylaşmanın yanı sıra, özgün öykülere de imza atıyor. Gazeteci babasının aldığı yazı dizisi görevi nedeniyle, elinde fotoğraf makinesiyle mitolojik öykülerin ve sıra dışı kahramanların izini sürmeye koyulan Zeynep, Anadolu ve Ege’nin barındırdığı kültürel zenginliklerden adeta büyülenir. (Tudem Yayınları)
Bir aşk hikâyesi
Sophie Kinsella’dan Mükemmel Olmayan Hayatım. Katie Brenner’ın mükemmel bir hayatı vardı; rüya gibi bir işi, Londra’nın merkezinde muhteşem bir dairesi ve çok havalı Instagram fotoğrafları. Oysa gerçekler bambaşkaydı. Gardırobunun bile sığmadığı minicik bir dairede kalıyordu, ofisin en alt kademesinde çalışıyordu ve koyduğu Instagram fotoğrafları ona ait değildi. Yepyeni bir aşk hikâyesi. (DEX Kitap)
Tembellik iyi midir?
Anooshirvan Miandji’den Filozof Meşe. Herkes üzerine düşeni yapmazsa ne olur? Yükümüzü başkasına taşıttırmak istesek ne olur? Toplu halde tembellik iyi midir? Rahata düşkünlüğün bedeli nedir? Uzun zaman önce yapılmış hatalar düzeltilebilir mi? Bir hatayı kabul etmemek ikinci hata mıdır? Doğruyu yanlıştan ayıran nedir? Neden bazıları doğrulara inanmak istemez? Bu sorulardan bazılarını merak ediyorsanız kitabı okumanız gerekebilir. (Bilgi Yayınevi)
Koklar ama açmaz
Shahzadeh N. İgual’dan Rolls Royce’u Taramışlar Baba.. Genç kadına Tahran’dan Avrupa’ya doğru yola çıkmadan önce bir emanet verilmiş; içinde bir mektup ve bir kol saati olabileceği söylenmiştir. Bu paket uzun zamandır Paris’te yaşayan Anahita’ya verilecektir. Genç kadın üstünde Farsça el yazısıyla Anahita’ya yazan, taş fıskiyeli, gül kokulu evde yıllardır saklanan zarfa dokunur, koklar ama açmaz. (Mona Kitap)
Bir evin hikâyesi
Solmaz Kâmuran’dan Ceviz Ağacı. Yazar, romanında 20. yüzyıl başında Edirne’de umutla, özenle inşa edilen ve yetmiş beş yıl boyunca üç farklı etnik kökenden ailenin yuvası olan bir evin hikâyesini avludaki dev ceviz ağacının tanıklığında anlatıyor. (İnkılap Kitabevi)
Adım aşktı
Ceylan Koryürek’ten Buharlı Saat. Yazar “İnsanları çok sevdim çünkü adım Aşk’tı ve yaşım dünyanın doğuşu ile birdi. Okuyucu fidan dikti gönül ormanıma. Yazı ile soluklanırken ciğerlerimi yakan dünyanın acı havasında tek bir okuyucu da olsa, bahar havası estirdi yüreğime. Biz çoğunluğuz dedim ona” diyor. (Kora Yayın)
Yorumlar dikkat çekiyor
Turgut Uyar’dan Elele Okuyalım-Yazılar ve Söyleşiler 1978-1984. Yazarın 1978-1984 yılları arasında Elele dergisinde yayımlanan kitap tanıtım yazıları ve söyleşileri ilk kez bir araya getiriliyor. Yayın çeşitliliği arasında kalmış okura seçeceği kitaplar konusunda yardımcı olmayı amaçlayan Uyar, dönemin önemli şair ve yazarları hakkında öne sürdüğü yorumlarla dikkat çekiyor. (Yapı Kredi Yayınları)
Okudukça anlayacaksınız
Selahattin Özpalabıyıklar’dan Göndermeler. Dalağını yarmadan, iyicene kanırtmadan, defalarca sınayıp tartmadan, uykusunu kaçırmadan, uyuduğunda düşlerine taşımadan, yeniden ve yeniden denetlemeden iş bitti diyemeyen bir canlı türü. O türün edebiyatımızdaki tek örneğinin benzersiz kitabı ki okurken, okudukça anlayacaksınız neden. -Enis Batur- (Everest Yayınları)
Kültürel bellek
Nilgün Gürkan Pazarcı’dan Kültürel Belleğe Yolculuk. Kitapta kültürel belleğin ninniler, mitler, şarkı/türkü sözleri, folklor/danslar, kutlama ritüelleri, atasözleri, yasalar, kutsal metinler, süslemeler, resimler ve hatta üstünde yaşanılan coğrafyanın kimlik vurguları aracılığıyla nasıl aktarıldığı ve yaşatıldığı anlatılıyor. (Epos Yayınları)
Otizmi tanımak
Birsen Başar’dan Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum. Yazar, hastalıkla mücadele ederken karşılaştığı zorluklar ve zorlukların üstesinden gelme biçimi, otizmden habersiz insanlara otizmi tanıtmak açısından büyük önem taşıyor. (Alfa Yayıncılık)
Etkileyici bir roman
Matthew Weiner’den Her Şey Kızım İçin. Mad Men’in yaratıcısından, sıradan tutkuların sıra dışı sonuçları üstüne etkileyici bir roman. Bir gün üst komşularının evinde başlayan inşaat, kurdukları güvenli aile ortamını temelinden sarsacak, başta kızları Heather olmak üzere sahip oldukları bütün güzellikleri tehdit edecekti. (Doğan Kitap)
Yazılmamış öyküler
Leyla Çapan’dan Adı Yağmur. Yazar klasik kurguyu zorlayan ve düzayak yazılmamış öykülere imza atıyor. Otobiyografik malzemelerin çekiciliğiyle çeşitli pencereler açarken kimi zaman da anlamı en derin katmanlara gizliyor. Kitap, kelimelerin farklı ritimlerde dans ettiği bir çiçek dürbünü. (Kırmızı Kedi Yayınları)
Bir uyuşturucu bağımlısı
Edward St Aubyn’den Patrick Melrose 2-Kötü Haber. Yirmi iki yaşında, ileri derecede uyuşturucu bağımlısı olan Patrick, babasının küllerini teslim almak için New York’a uçmak zorunda kalır. Hafta sonu için geldiği bu şehrin sokaklarında uyuşturucu peşinde koşarken bir yandan da önüne çıkan tanıdıkların, yakasını bırakmayan iç seslerin, neden olduğu karabasanlı bir sarmalın içine sürüklenir. (Can Yayınları)
Hayatın anlamı
Şafak Nakajima’dan Aklın Kutsal Kitabı. Yazarın, tıp, psikoloji, bilim, felsefe ve sanat arasında köprüler kurarak yazdığı, az sözle çok şey anlattığı bu kitap, kişilik biçimlerinden zor insanlara, aşktan duygusal şiddete, cinsiyet meselelerinden hayatın anlamına uzanan pek çok konuda, insanı tanıma ve hayatı anlama yolculuğunuza ışık tutmak için yazıldı. (Destek Yayınları)
Bir rehber olacak
John Freely’den Homeros için Bir Gezi Rehberi. Bu kitap, bir gezgini, Troia savaşından sonra birçok maceranın ardından İthake’deki evine, ailesinin yanına dönen Odysseus’un peşinde, Troia’dan başlayıp, Türkiye’nin Ege kıyıları boyunca ve Akdeniz sahillerinde dolaştırarak, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanları için bir rehber olmayı amaçlıyor. (Alfa Yayıncılık)
Bir disiplin meselesi
Elçin Kuzucu’dan Adım Adım Başarı. Gerçek potansiyelimizi zorlukları yaşarken fark ederiz. Sadece sonuçtaki başarıyı değil, süreçteki düşüncelerinizi de değiştirmeye hazır mısınız? Kitap, gençlere ve onları anlamakta güçlük çeken ebeveynlerine sesleniyor. Başarı, bir ilham işi değildir, bir disiplin meselesidir! (Altın Kitaplar)
Gözlerim yaşardı
Ceylan Koryürek’ten Ceylan ve Tavuskuşu. Hayat aslında bir şarkıdır. Doğanın bize sunduğu birçok güzel ses vardır -dinleyince duyacaksınız- mevsimine göre bu sesler değişir. Size anlatacağım bu hikâyede gözlerim yaşardı çok eskilere gidince. Hayır! Hüzünlendim sanmayın, çünkü başkalarının mutluluğunu görmek aslında beni çok sevindirir. (Kora Çocuk)
Bir döneme ışık tutuyor
Emine Uşaklıgil’den Şimdilik Bu Kadar-Serra Yılmaz ve Emine Uşaklıgil Anlatıyor. Kitapta, birbirinin dostu iki sıra dışı kadın, uzun soluklu ve keyifli bir sohbetle hayat hikâyelerini anlatıyor. Çocukluktan bugüne yaşadıkları hayatları anlatırlarken bir döneme de ışık tutuyorlar. Gerek siyasetin içinden, gerekse sanat dünyasından yakın tarihin birçok önemli figürünü bu rengârenk kitabın sayfalarına taşıyorlar. (Can Yayınları)
Herkese faydalı bilgiler
Erhan Altunay’dan Mezopotamya ve Mısır Paganizmi. Bu kitapta konu hakkında akademik araştırma yapanlardan amatör araştırmacılara kadar herkese faydalı olmasını umduğumuz birçok önemli bilgiyi bulacaksınız.
Sıradan mitoloji kitaplarının dışında, paganizm bağlamında, Mezopotamya ve Mısır inançlarını tanımak, ritüellerini öğrenmek ve günümüze etkisini görmek için mutlaka okunması gerekiyor. (Destek Yayınları)
Sıkı ve ürkütücü bir öykü
David Mitchell’den Slade Köşkü. En orijinal ve sürükleyici yazarlardan birinin kaleminden çıkan bu ince işlenmiş, sıkı ve ürkütücü öykü, 1979’da başlayıp sarsıcı sonuna 2015’in Cadılar Bayramı civarında varıyor. Dokuz yılda bir ekim ayının son cumartesi günü Slade Köşkü’ne bir ‘misafir’ getirtilir. Ama o misafiri kim, neden, ne amaçla seçmiştir? Cevapları, merdivenin başındaki uzun tavan arasında… (Doğan Kitap)
Gerilim yüklü bir roman
Aimee Molloy’dan Mükemmel Anne. Bir web sitesi vasıtasıyla tanışmış, kendilerine Mayıs Anneleri diyen bir grup kadın onlar. Ortak noktaları bebeklerinin mayıs ayında doğması. Haftada iki kere bebeklerini de alıp bir parkta buluşuyor, annelikle ilgili deneyimlerini paylaşıyorlar. Kitap, yazarın ebeveynliğin zorluklarını, toplumun anneler üzerindeki baskılarını büyük bir beceriyle yansıttığı yüksek tempolu, gerilim yüklü bir roman. (Hep Kitap)
Akıp giden yaşam
İnci Aral’dan Anlar İzler Tutkular. Yazarın hayata, dünyaya, edebiyata ve yazma tutkusuna bakışını yansıtan, okumak, yazmak, severek ve yazarak var olmak üstüne düşünce ve deneyimlerini yalın, akıcı bir anlatımla dile getirdiği kitap belleğin seçtiği anlara ve akıp giden yaşamın bizde kalan izlerine değinen bir anlatılar toplamı. Değişik söyleşi ve toplantılarda okurlara sunulmuş duyarlı metinlerden oluşuyor ve zevkle okunuyor. (Kırmızı Kedi Yayınları)
Hüzünle biten bir evlilik
Nazi Safavi’den Berzah ama Cennet. Boşanmaya çalışan bir kadının yaşadığı travma ve psikolojik mücadeleleri,
kalabalık ailesinden usanıp sükûneti eşiyle kurduğu yuvada bulmaya çalışan bir kadının hüzünle biten evliliği… Boşanmış bir kadın olarak baba evine geri dönüş, hayata tutunma çabası ve psikolojik mücadeleler… Eser, sıradan bir trajedi hikâyesi izlenimi verirken, daha çok psikolojik yönüyle öne çıkmakta. (Muhenna Yayınevi)
Kavuşamazsan, aşk…
Italo Calvino’dan Zor Sevdalar. Yazar kitabında arzunun nesnesine yapılan on üç yolculuk hikâyesi anlatıyor. Yalnızlık, iletişim sorunları ve sessizlik eşliğinde aşkın hep bir kavuşamama hali olduğunu yalın ve etkileyici bir dille fısıldıyor. Rekin Teksoy’un çevirdiği kitap, Calvino ile varlığın derinliklerinde müthiş bir gezinti. (Yapı Kredi Yayınları)
Sahil kasabası
Ayşe Gülay Hakyemez’den Fenerköy'de Fırtına. Fenerköy hayallerin sahil kasabası. Evlerinin duvarlarında resimler, parklarında heykeller, bostanlarında sebzeler, bahçelerinde meyveler, sularında balıklar eksik değil. Kitap sizi bambaşka diyarlara götürecek. (Altın Kitaplar)
Başarılı bir aile romanı
Semih Tuğrul’dan Alçak Basınç. Osmanlı’nın son yıllarıyla başlayan roman, bizi 1950’lerin ortalarına kadar taşıyor ve başarılı bir Türkiye tablosuyla baş başa bırakıyor. İstanbul’un işgalinden Atatürk’ün ölümüne, Demokrat Parti iktidarından 6-7 Eylül Olayları’na birçok toplumsal olay, kahramanların gözünden anlatılıyor. Aynı zamanda başarılı bir aile romanı olan Alçak Basınç, ’70’li yılların Türkiye’sinden, önceki elli yıla, şahsi tanıklıkların rehberliğinde ustaca bir bakış. (Can Yayınları)
Dokunaklı bir hikâye
Annet Huizing’den Nasıl Oldu da Kitap Yazdım. “Gerçek konuşmalar için geçerli olan, diyaloglar için de geçerlidir; insanların söylemedikleri, en az söyledikleri kadar ilginçtir.” “Anladım” dedim. Ve derin bir iç geçirdim. İnsanların söylemediklerini yazmayı öğrenecektim. Dokunaklı bir hikâye ve yazma kursu bir arada... (Genç Destek Yayınları)
Hastalıkla ilgili tabular
Julia Stephen, Virginia Woolf’tan Hasta Olmaya Dair-Hasta Odalarından Notlar. Stephen, zaman zaman ironik bir dille, hastalığa, yardımseverin perspektifinden bakarken; Woolf, bu etkileyici ve cüretkâr denemesinde, acıyı betimlemek için yeni bir dil icat etmemiz gerekir diyerek, hastalıkla ilgili tabulara değiniyor ve dünya ile ilişkimizi yeniden gözden geçirmemiz için bunun bir fırsat olduğunu dile getiriyor. (Everest Yayınları)