Hasankeyf'te 12 bin yıllık kayalar dinamitle patlatılıyor
12 bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf'in bazı bölümleri dinamitle patlatılıyor. Binlerce yıllık kayaların 'tehlike arz ettiği' gerekçesiyle gerçekleştirilen patlama, antik kale ve çevresine zarar veriyor.
Hasankeyf Antik Kenti’nde binlerce yıllık kayalar, tehlike arz ediyor gerekçesiyle patlatılıyor. Dinamitle gerçekleştirilen patlamalar, çevreye zarar veriyor.
Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, patlamayla ilgili tepki gösterdi. "Yerinde yapılan inceleme ve gözlemlerde tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da düşürülmeye çalışıldığı görülmüştür" denilen açıklama şöyle:
"Bu kayaların düşürülmesi çalışmalarında dinamit tarzı patlayıcılar kullanılmaktadır. Bu patlamalar diğer kayalarda da titreşimlere neden olmakta, kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Patlamalardan dolayı oluşan ses yerel halkta -özellikle çocuklarda- korkuya neden olmaktadır. Bunun yanında kayaların düşürülmesi çalışmalarında oluşan toz-duman esnafların da çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunmaktadır. Düşen kaya parçaları kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir.
DOĞAL TARİH BETONLA İZOLE EDİLİYOR
Vadi eko-sistemin üzerine kurulmuş kale mağaraları, kuyuları ve gizli geçitleri olan bir yerdir. Vadinin etrafı çevrilemez. Kale altı ve üstü kireçten oluşan bir yapıdır. Etrafı beton ile çevrilirse bile su sızacaktır. Ayrıca Hasankeyf’in kale yapısı yumuşak olduğu, baraj gölü yükselmekle beraber su ile temas edilmesi halinde aşınmanın ve bunun da büyük ihtimalle yeni yıkımlara neden olacağı bilinmektedir. Mağaralara ve vadilere dolgu yapılması, perde betonla kalenin izole edilmesi, kayaların zorla düşürülmeye çalışılması 12 bin yıllık Hasankeyf’in doğal tarihine zarar vermektedir. Doğal tarihin betonla izole edilip yapılacak antik liman turizmi canlandırmayacaktır. Bu proje ile binlerce yıllık tarih, yaşanmışlıklar kaybolacaktır. Bu proje bilimsel olmadığı gibi kültür varlıklarını koruma kanununa uygun değildir.”
[old_news_related_template title="Cerattepe'deki doğa tahribatı yerine gözlemlendi" desc="Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkisi'nde, Yeşil Artvin Derneği ve İstanbul Artvinliler Vakfı'nın talebi üzerine bölgeye gelen gazeteciler, maden sahasının bölgede oluşturduğu tahribatı görüntüledi. İşte, Cerattepe'nin son hali..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/cerattepe2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cerattepedeki-doga-tahribati-yerine-gozlemlendi/"]
[old_news_related_template title="Artvin’in üstü ‘ALTINDAN’ değerlidir" desc="Son günlerde ülkemizin doğal güzelliklerinin büyük bir tahribata uğratıldığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde Ayder Yaylası, Trabzon’da Uzungöl, Balıkesir’de Kaz Dağları, Çanakkale’de Lapseki güzelliklerini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/gunesli-koyu-selalesi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/artvinin-ustu-altindan-degerlidir/"]