Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde 1950 yıllarında başlayan eşekli kütüphanenin kurucusu Rasim Pehlivanoğlu'ydu. Pehlivanoğlu, Bekir Koca’yı işçi kadrosundan memur olarak işe aldırdığını ve Koca’nın gündüzleri köy halkının tarlada çalıştığını söyleyerek eşeklere sandıklarla kitap yükleyip çevre köylere gittiğini anlattı. Bu durumun, köylülerde kitaba yönelik büyük heves uyandırdığını belirten Pehlivanoğlu, köylülerin kendi aralarında okudukları kitapları takas ettiğini ve okuma oranında ciddi artış olduğunu gördüklerini söyledi. Karain köyüne 1947 yılında atandığını ve 6 yıl öğretmen olarak görev yaptığını söyleyen Pehlivanoğlu, Koca'nın bir süre sonra kütüphaneden ayrılma talebini kendisine ilettiğini söyledi. Koca'yı memur olarak kütüphaneye aldığını, ancak Koca'nın sabit bir yerde kalmak istemediğini dile getiren Pehlivanoğlu, "Niyeti, köylere kitap taşımaktı. Ondan dolayı, eşeklerle köylere kitap götürmeyi kafasına takmıştı. Bekir Koca sürekli sandıklarla köylere açılmayı teklif ediyordu. Daha sonra sandıklara doldurduğu kitapları köylere taşımaya, insanları okumaya teşvik etmeye devam etti. Daha sonra diğer kütüphaneler de aynı şekilde eşek alarak kitap taşımaya başladılar. Eşekli kütüphane olayı böylece başlamış oldu” dedi.
Eşeğiyle köy köy dolaşıp insanlara kitap temin eden Bekir Koca.
'KÖYÜN DEĞERİNİ ORTAYA ÇIKARDIK' O sandıkları, 69 yıl sonra 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından yeni muhtarın devir teslim töreninde, köy sakinlerinden Beşir Dinler tarafından depoda bulundu. Eşekli kütüphaneye ait sandıkları bulduğundan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade eden Dinler, "Biz köyümüzün değerini ortaya çıkartmış olduk" dedi.
Eşekli kütüphanenin kurucusu Rasim Pehlivanoğlu
SANDIKLAR SERGİLENECEK Karain Muhtarı Osman Soylu ise "Bu sandıkları yapacağımız köy konağı sonrasında herkesin gelip görebileceği şekilde bir alan yapıp sergileyeceğiz" diye konuştu. İHA