Ramazan ayı öncesi İl Sağlık Müdürlüğü, dikkatli beslenme konusunda açıklama yaptı. Ramazan ayında oruç tutulmayan bölümde en az iki öğünün tamamlanması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; *Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. SAHURA DİKKAT ÇEKİLDİ *Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. *Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. SAHURDA NE YENİLMELİ? *Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. *Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi,aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. *İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. NE KADAR SU TÜKETİLMELİ? *Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. *Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. [old_news_related_template title="Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan'ın ilk günü yaklaştı..." desc="Bin aydan daha hayırlı olarak görülen Kadir Gecesi’ni de içinde bulunduran en mübarek vakitlerin ayı Ramazan'ın ilk günü yaklaştı. Ramazan ayı bu yıl 13 Nisan Salı günü başlayacak. Müminlerin 30 gün boyunca oruç tutarak nefsini terbiye edeceği Ramazan ayı 12 Mayıs Çarşamba günü sona erecek ve ardından Ramazan bayramı başlayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/10/iecrop/ramazan-ilk-gunu-shu_16_9_1618061747.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ramazan-ayi-ne-zaman-basliyor-ramazanin-ilk-gunu-yaklasti-6365456/"] [old_news_related_template title="İlk sahur, ilk oruç ne zaman? İşte 2021 Ramazan İmsakiyesi..." desc="Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takvimine göre 2021 Ramazan ayının başlangıcına çok kısa bir süre kaldı ve sahura kalkılacağı gün ve ilk oruç tarihi merak konusu oldu. Ramazan ayı ile beraber ilk sahur 12 Nisan gecesini 13 Nisan'a bağlayan gece gerçekleşecek. İşte Diyanet İmsakiye 2021 takvimi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/10/iecrop/ilk-sahur-shu_16_9_1618054891.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ilk-sahur-ilk-oruc-ne-zaman-iste-2021-ramazan-imsakiyesi-6365250/"]