Osmanlı padişahlarının satın alıp yaptırdıkları, 16 ve 20. yüzyıl dönemlerine ait koleksiyonların yer aldığı Milli Saraylar Resim Müzesi, tabloları yerli ve yabancı sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 

Müzedeki restorasyon ve konservasyon atölyesinde eserler uzman ekiplerce yapılan restorasyonla yeniden sergilenebilir hale getiriliyor.

Atölyede bugünlerde Osmanlı'ya ait önemli eserlerden biri sayılan 'Soyağacı' tablosunun restorasyonunun heyecanı yaşanıyor.

Sultan I. Abdülhamid döneminde (1774-1789) yapılan üç 'Soyağacı' isimli eserden biri olan ve Milli Saraylar Koleksiyonu'nda bulunan tablo için dikkatli bir çalışma yürütülüyor. 

DİĞER İKİ TABLO YURT DIŞINDA

Osmanlı sarayında soyağaçları geleneğini başlatan ve aralarında küçük farklılıklar olan üç tablodan diğer ikisi yurt dışında bulunuyor.

Osmanlı'nın 27. padişahı I. Abdülhamid döneminde yapılan eserlerde, padişah portreleri, tüm kompozisyonu kaplayan bir ağacın dallarında, madalyon çerçeveler içinde veriliyor. Padişah portreleri birbirlerine kurdelelerle bağlı bulunuyor. En üstte Osman Gazi, en altta Sultan I. Abdülhamid yer alıyor. Ağacın arkasında ise Sultanahmet Camisi ve meydanının görünümü göze çarpıyor.

Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, "I. Abdülhamid dönemine ait anonim 'Soyağacı' tablosunun restorasyon süreci atölyemizde yeni başladı. Çok yıpranmış ve harap olmuş bir durumda atölyemize geldi" dedi.

"BU ESERLERE DOKUNMAK BENİ ÇOK ÖZEL HİSSETTİRİYOR"

Restoratör ve konservatör Fadimana Karabucak Yılmaz da, kullandıkları malzemelerin geri dönüşümlü olmasının çok önemli olduğunu vurguladı. 

Restorasyonu tek seferde, minimum müdahaleyle yapmaya çalıştıklarının altını çizen Yılmaz, "Şu an geri dönüşümlü boyalarla rötuş işlemi yapıyorum. Bu eserlere dokunuyor olabilmek beni çok özel ve mutlu hissettiriyor. Eserlerin hepsinin hikayesi çok farklı. Her eser restorasyona geldiğinde ön araştırması oluyor ve biz de hangi döneme ait olduğunun bilgisini alıyoruz" diye konuştu.