İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni İstanbul İmar Yönetmeliği’ni hazırladı. 4 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan yönetmelik için ilçe belediyeleri ile birlikte komisyon kurularak çalışma yapıldı. 76 maddelik yönetmelik İBB Meclisi’nin bugünkü oturumunda CHP’nin muhalefeti ile kabul edildi. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin Türkiye geneli için hazırlandığından İstanbul’daki önemli yapılaşma değerini de dikkate alarak hazırlanan yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek. Yönetmelik bakanlığın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.
SOKAK SİLÜETİ KORUNACAK
Yeni yönetmelikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kot denilen bir olay var. Bununla ne yazık ki müteahhitler, acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyor. Meyilli bir arazide beyefendi, inşaatı en yüksek noktadan alıyor. Kazanmak istiyorum, derken şehre ihanet ediyorsun” sözleri ile eleştiri konusu yaptığı kot konusunda düzenlemeye gidildi. Kat kazanmak ve kat sayısını artırmak amacıyla kot alınan nokta tespit edilirken bölge kat rejiminin aşılmaması ve sokak siluetinin korunması esas alınacak. Binalara kot verilirken binanın yola olan mesafesine bakılacak. Yola olan mesafenin, bina köşe noktalarına göre farklılık gösterdiği hallerde binanın yola en yakın noktası esas alınacak. Viyadük, köprü gibi parsele giriş çıkış yapılamayan yerlerden, parklardan ve parsele bitişik olmayan yollardan binalara kot verilemeyecek.
1+1 VAR, STÜDYO YOK
Yeni yönetmeliğe göre her konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak, 1 banyo ve 1 tuvalet bulunacak yani artık 1+0 olarak tanımlanan stüdyo tipi daireler yapılmayacak. 3 katlı binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesisi zorunlu hale getirildi.
Emsal içi ve dışı alanlar yeniden düzenlendi ve kısıtlamaya gidildi. Emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşamayacak. Kamu binaları da dahil olmak üzere yeni yapılacak toplam inşaat alanı 60 bin metrekarenin üzerinde olan yeşil çatı sistemleri uygulanması zorunlu hale getirildi.
İNŞAAT İSKELESİ İÇİN İZİN ALINACAK
Yönetmeliğin İBB Meclisi sırasında oylanması sırasında AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan yönetmelik hakkında bilgi verdi. Başalan’ın verdiği bilgiye göre yönetmelikte tanımlar bölümüne ilk kez asansör tescil ve iskele izin belgesi, kat terası, süs havuzu ve yeşil çatı eklendi. Yönetmeliğe “Yapıların estetiğinde belediyelerin etkisi, otopark uygulamaları, raylı sistem güzergahları ve köprülü geçişler” başlıkları da ilk kez girdi. İfraz ve tevhid işlemleri, parsele ilişkin hükümler, binalara kod verilmesi ve kademe, bodrum katlar, katlar alanı, bahçe mesafeleri, kat yükseklikleri, yapı ölçüleri, bina giriş ve rampaları, merdivenler, asansörler, kapı ve pencereler, çatı ve saçaklar, kapıcı dairesi, bekçi odası, kontrol kulübeleri ve müştemilatlara ilişkin konular yeniden düzenlendi.
ÜNİVERSİTELER VE ODALAR DIŞLANDI
CHP’li Meclis Üyesi mimar Esin Hacıalioğlu, yönetmeliğe neden karşı çıktıklarını ve olumlu yönlerini şöyle özetledi:
- Emsal içi ve dışı alanların yeniden düzenlenmesi olumlu bir adım. Eskiden yüzde 400-500’e yakın emsal dışı alan yaratılabiliyordu. Artık emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşamayacak.
- Bina yükseklikleri; herhangi bir abideyi veya muhafazası gereken tarihi ve mimari bir eserin görünüşünü bozması halinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararına göre azaltılabilecek. Daha önce anıtsal yapıların etrafında yapılaşmaya hiç izin verilmezdi.
- Çatı eğimi yüzde 33’en 45’e çıkarıldı. Bu çatı dublekslerinin önünü açtı.
- Akaryakıt istasyonlarının binalara uzaklığı 40 metreden 30 metreye düşürüldü. Kent için tehlikeli bir durum.
- Asansörler ve yatak odaları 10 cm daraltıldı.
- İnşaat iskeleleri izne bağlandı.
- Yönetmelikte ilk kez “yüksek nitelikli konut-rezidans” tanımı yapıldı.
- Kot seviyesi yoldan değil parselin orta noktası baz alınarak düzenlenmeliydi.
- Estetik kurullar mimarın projesine “güzel görünüm” elde etmek için müdahale edebilecek. Mimarın yetkisi kurula veriliyor.
- Giriş kapıları 2.20 metreden, 2.10 metreye düşürüldü.
- En büyük eksiklik meslek odalarının ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden görüş alınması oldu.
Ev ve arsa sahipleri dikkat! İstanbul'un imar planı değişti...
Cumhurbaşkanı’nın ihanet olarak değerlendirdiği “kot farkı ile kat kazanma” yöntemine sıkı denetim geldi. Yönetmeliğe ilk kez “rezidans” tanımı girdi, inşaat iskeleleri de izne bağlandı. Tarihi eserlerin çevresindeki yapıların yüksekliği kurulun kararına bırakıldı.