SÖZCÜ’nün edindiği bilgilere göre, birikmiş kredi kartı borçları bankalar tarafından 72 ay vadeyle ihtiyaç kredisine dönüştürülecek. Borca uygulanan faiz yüzde 2.02’den yüzde 1’lere düşecek. Milyonlarca vatandaş örneğin 10 bin lira borç için aylık 207 lira taksit ödeyerek birikmiş kart borcundan kurtulacak. İşte kredi kartı borçlularına sağlanacak yeniden yapılandırma sisteminin ayrıntıları:

KARTOPU GİBİ ÇOĞALIYOR


Mevcut uygulamada örneğin 10 bin lira birikmiş kredi kartı borcu olan bir vatandaş, kart borcunun her ay asgari ödeme tutarı olan yüzde 30’unu yani 3 bin lirasını bankaya ödeyip sistemde kalmaya çalışıyor. Banka, asgari ödeme tutarının üzerinde kalan, yani ödenmeyen 7 bin liralık borca aylık yüzde 2.02 oranında akdi faiz uyguluyor. Dolayısıyla 7 bin liralık borca bir ayda 170 lira kart faizi biniyor. Böylece kart borcu, aylık yüzde 2.02’lik yüksek faiz ve düşük asgari ödeme tutarları nedeniyle kartopu gibi her geçen ay çoğalıyor, sonunda ödenemez hale geliyor. Bazı vatandaşlar, bankalardan aylık yüzde 1 ila 1.40 arasında değişen faizle tüketici kredisi alıp kart borcunu kapatıyor. Ancak bankalar bu kredileri en fazla 36 aya kadar vadeyle verdiği için taksitler bir miktar yüksek çıkıyor. Üstelik çoğu vatandaş böyle bir imkanın varlığından bile habersiz sürekli yüksek kredi kartı faizlerini ödemek durumunda kalıyor.

İLGİLİ HABERKredi çeken milyonların beklediği olmadıKredi çeken milyonların beklediği olmadı

10 BİN LİRAYI 207 LİRA TAKSİTLE ÖDE


Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı ancak ayrıntılarını vermediği yeni borç yapılandırma sisteminde ise öncelikli olarak bankaların halen 36 ay olan tüketici kredisine uyguladığı vade 48 aya, kredi kartı borç yapılandırmalarında ise 72 aya çıkarılacak. Ayrıca bankalar, borç yapılandırma sürecine gönüllü katılımın sağlanması için Merkez Bankası ve BDDK araçlarıyla teşvik edilecek. Böylece 10 bin lira kredi kartı borcu olan vatandaşın tüm borcu örneğin yüzde 0.99 faiz ve 72 ay vadeyle ihtiyaç kredisine dönüştürülüp yapılandırılacak. Yapılandırma sayesinde borçlu ayda 207 lira 43 kuruş taksit ödeyerek 6 yılda tüm borcundan kurtulacak. Yapılandırma sayesinde aylık 3 bin liralık asgari ödeme zorunluluğu ile 170 liralık kart faizi yükü de ortadan kalkacak. Yapılandırma sonrası kredi kartlı yaşama yeni bir sayfa açan tüketiciler eğer asgari ödeme tuzağına yeniden düşmezse kredi kartının kartopu riskini sıfırlamış olacaklar.

TAKSİTLENDİRİLMİŞ BORÇLARA DA KOLAYLIK


Yapılandırma imkanı ayrıca kredi kartı borçlarını tüketici kredisiyle taksitlendirmiş ancak bu taksitleri de ödeyemez hale gelmiş vatandaşlara da yeni bir imkan getiriyor. Buna göre örneğin 10 bin liralık kart borcunu 36 ay vadeyle ve aylık 343 lira taksitle ihtiyaç kredisine dönüştürmüş olanlar, yeni dönemde taksit sayısını 72 aya, aylık taksit tutarını da 207 liraya düşürme imkanına kavuşacaklar. Ayrıca borcunu ihtiyaç kredisine dönüştürdüğü halde taksitlerini aksattığı için aylık örneğin yüzde 1 faiz yerine yüzde 1.5’luk ceza faizine yakalananlar, yeni imkanla bu cezadan kurtulacaklar.

10 BİN LİRA BORÇ İÇİN YAPILANDIRMA İMKANI:

MEVCUT SİSTEMDE:

TOPLAM BORÇ: 10 BİN TL

AYLIK ASGARİ ÖDEME: 3 BİN TL

KALAN BORÇ: 7 BİN TL

KALAN BORCA UYGULANAN AYLIK FAİZ ORANI: YÜZDE 2.02

KALAN BORCA BİNDİRİLEN AYLIK FAİZ YÜKÜ: 170 TL

BORÇ YAPILANDIRMA İMKANI GELİNCE:

TOPLAM BORÇ MİKTARI: 10 BİN TL

AYLIK ASGARİ ÖDEME: YOK

UYGULANACAK FAİZ: YÜZDE 0.99

TAKSİT SAYISI: 72

AYLIK TAKSİT TUTARI: 207.43 TL

TOPLAM ÖDEME: 14.935

(Not: İhtiyaç kredisi aylık faiz oranında en düşük seviye olan yüzde 0.99 baz alınmıştır. Bankadan bankaya değişen bu oran aylık yüzde 1.48’e kadar çıkmaktadır.)