NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu bir rekorun daha kırılmasına yardımcı oldu. Webb'i Dünya'dan yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız kümesine çeviren gök bilimciler, şimdiye kadar gözlemledikleri en küçük bazı olağan dışı nesneler keşfettiler.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden astronomi profesörü Kevin Luhman, şöyle konuştu: "Bulduğumuz yeni nesnelerin en küçüğü, muhtemelen bugüne kadar gözlemlenen en küçük kütleli, serbest yüzen kahverengi cüce."

Kahverengi cüceler evrendeki en sıra dışı nesnelerden biri. Evrende görebildiğimiz nesnelerin çoğu bir tür bulutsu, gezegen, yıldız veya kara delik. Ancak kahverengi cüceler bu kategorilerin hiçbirine girmiyor. Onları tanımlamanın en iyi yolu ise yıldız benzeri demek.

Güneş gibi yıldız olarak nitelendirilebilecek kadar büyük değiller. Ve o kadar büyükler ki gökbilimciler onları gezegen olarak sınıflandıramıyor. Bilim insanlarının onlar için kullandıkları bir diğer isim de "başarısız yıldızlar."

Luhman,sözlerine şu şekilde devam etti: "Kahverengi cüceler hidrojen füzyonundan yoksun olduğundan, nispeten soğukturlar ve kızılötesi dalga boylarında en parlak şekilde parlarlar. Sonuç olarak, JWST gibi bir kızılötesi teleskop, yeni kahverengi cüceleri tespit etmeye çalışmak için en iyi seçenek."

Gök bilimciler bundan sonra JWST ile Jüpiter ile aynı kütleye kadar daha küçük nesnelerin tespit edilmesine yardımcı olabilecek daha uzun araştırmalar yürütmek istiyor.