Honduras merkezli kadın hakları örgütü, cinsel saldırıya uğrayarak hamile kalan bir kadının ülkedeki kürtaj yasağı sebebiyle hamileliğini sonlandıramaması üzerine BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvurdu.
Kadın Hakları Merkezi (CDM), 10 Nisan’da cinsel saldırıya uğrayarak hamile kalan Fauisa adlı kadının hamileliğini kürtaj yasağı sebebiyle sonlandıramaması üzerine BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvurdu. Başvuruda, “Fausia iki adam tarafından cinsel saldırıya uğradı ve hamile kaldı. O dönemde Honduras'ta hamileliğini engelleyebilecek acil doğum kontrol hapı (ECP) yasaklanmıştı. Hamileliğine devam etmek istemiyordu. Hastaneye gittiğinde yetkililer kürtaj yaptırırsa onu ihbar edeceklerini söyledi. Sonuç olarak Fausia doğum yapmak zorunda kaldı" denildi.
Katılımcı örgütler, BM İnsan Hakları Komitesi'nden Honduras Devleti'ne hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılmasını kayıtsız şartsız yasaklayan yasal çerçevesini değiştirme yetkisi veren bir direktif gönderilmesini amaçlıyor. Açıklamada, "Fausia'nın hikayesinin tekrarını önlemek için Honduras Devleti'nin güvenli koşullar altında kürtaja erişimi garanti etmesi ve hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılmasının suç sayılmasına son verilmesi gerekiyor. Ek olarak, devletin özellikle cinsel şiddet mağdurlarına acil doğum kontrol hapına (ECP) erişim güvencesi vermesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.
Dilekçede ayrıca, Honduras Sağlık Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre her gün 14 yaş altı 3 kız çocuğunun cinsel saldırıya uğrayarak hamile kaldığı belirtildi. Açıklamada, "Kürtajın suç sayılması, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) açıkça suç olmaktan çıkarılması yönündeki tavsiyelerine aykırı düşüyor” ifadeleri kullanıldı.