Ekonomide seçim odaklı uygulanan politikaların ardından rekor seviyelere çıkan kıymetli maden ithalatını baskılamak için getirilen kota uygulaması, kuyumculuk sektörünü zorluyor. Sektör temsilcileri, kota uygulamasıyla kayıt dışı altın ithalatının büyüdüğünü, maliyetlerin ve yurt içinde fiyatların arttığına dikkat çekiyor. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kota uygulamasının kayıt dışı ticareti artırdığına işaret ederek, 3-4 ay önce finans piyasalarındaki altının çekilerek fiziki altın alındığını söyledi. Mehmet Ali Yıldırımtürk, altında kota uygulanmasaydı 2.050-2.060 lira olan gram altın fiyatının 1.900-1.950 lira seviyelerinde kalabileceği tahmininde bulundu. Yıldırımtürk, altına olan talebin geçen seneki seviyede olmasada hâlâ sürdüğünü ve talebinin azalması için enflasyonda düşüşlerin görülmesi gerektiğini söyledi. Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın ise rakip ülkelerin kilogramını 65 bin dolara aldığı altına, Türkiye’deki kota uygulaması nedeniyle 68 bin dolar ödemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

34 MİLYAR DOLAR İTHALAT

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre getirilen kısıtlamalara rağmen 2023’te 33.9 milyar dolarlık kıymetli maden ithalatı yapılmıştı. Kıymetli maden ithalatı yıllık bazda 10.5 milyar dolar artarken, 2021’e kıyasla yüzde 384 yükselmişti. Borsa İstanbul Kıymetli Maden Piyasası verilerine göre ise  altın ithalatı, 2024’ün ocak ayında 11.5 tona inerek Nisan 2023 sonrası en düşük seviyeyi geriledi. Altına getirilen kısıtlamaların ardından geçen yıl rekor kıran gümüş ithalatı ise ocakta 41 tona geriledi. Gümüş ithalatı, 2023’ün son 4 ayında da 100 ton eşiğini aşmıştı.

Uğur Gürses

30 yılda 5.000 ton altın ithal ettik

Ekonomist Uğur Gürses, kötü ekonomi politikalarının sonucu olarak altına olan talebin arttığını belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Uğur Gürses, 30 yılda 5.000 ton altın ithal edildiğine dikkat çekti. Gürses, “Türkiye son 30 yılda yaklaşık 5.000 ton altın ithal etti. Geleneksellik ana eğilim olsa da güvensizliğin artması ve  kötü ekonomi politikası TL’den kaçışı, altın ve dövize geçişi getiriyor. Son 6-7 yıldaki tablo ortada... 2023’te 45 milyar dolarlık cari açığın 25 milyar doları net altın ithalatından oluşuyor” ifadelerini kullandı.