Menzer Pehlivan 1999 Marmara Depremi'nde söz vermişti, şimdi film oluyor
Geoteknik deprem mühendisi Menzer Pehlivan, doktora için gittiği Amerika'da başarılı bir kariyer sürdürüyor. 1999 Marmara depreminden sonra mühendis olmaya karar veren Pehlivan'ın hikayesi film oldu.
Menzer Pehlivan, ‘geoteknik deprem’ uzmanı, bir inşaat mühendisi. Doktora için gittiği Amerika’da, 2013’te mesleki kariyerine adım attı. 15 bin üyesi olan Amerikan İnşaat Mühendisliği Derneği’nin, her yıl seçtiği “İnşaat Mühendisliğinde 10 Yeni Yüz” listesine girmeyi başardı. Derneğin, ‘İnşaat Mühendisliği’ dergisinin Kasım sayısına kapak oldu. Derginin en prestijli yazı serisi, “First Person”ı kaleme aldı.
TANITIM VİDEOSUNU YAPIMCILAR BEĞENİNCE...
Dernek, listeye aldığı kişilerden, üç dakikalık tanıtım videosu istiyordu. Pehlivan’ın hikâyesi, yapımcıların ilgisini çekti. Derneğin sponsorluğunda çekilen filmin senaryosuna eklendi. Pehlivan’ın da rol aldığı, “Büyük Düşün: Dünyanın Mühendislik Harikaları” adlı film, 17 Şubat’ta Amerika’da vizyona girecek. Filmin amacı, mühendislerin günlük hayatı nasıl şekillendirdikleri konusunda bilgilendirmek, özellikle kız çocuklarının mühendisliğe ilgisini artırmak. Seattle’de yaşayan Pehlivan, 99 depreminden sonra mühendis olmaya karar vermiş ve ideallerinin peşinden koşmayı hiç bırakmamış bir isim. Cumhuriyet'e verdiği röportajda Pehlivan kendisinden şöyle söz etmiş.
1999 MARMARA DEPREMİNİ ANKARA'DA HİSSETTİK
30 yaşındaki başarılı deprem mühendisi Menzer Pehlivan, hayat hikayesini ve bu işe nasıl gönül verdiğini şu sözlerle anlatıyor: "Çocukluğum Ankara’da geçti. Annem, dedem ve kardeşimle büyüdüm. Çocukken, başarılı bir iş kadını olmak isterdim. Annemin mağazası vardı. O benim rol modelimdi. Arada oyuncu olmak istediğim de olmuştu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni 2007’de bitirdim. Teksas Üniversitesi’nin doktora programına kabul edildim. 2015 depremi sonrasında, Geoteknik Doğal Afet Araştırma Grubu (GEER) ile, Nepal’de gönüllü saha çalışmalarım oldu. CH2M firmasında danışmanım.
Araştırma projelerinde yer alıyorum. Uzmanlık alanlarım Geoteknik deprem mühendisliği, saha tepki analizi, zemin özelliği dağılımı, olasılıksal sismik tehlike ve sıvılaşma. 1999 Marmara depremi sırasında Ankara’da sarsıntıyı hissettik. Ailecek geceyi arabada geçirdik. Depremi izleyen günlerde, televizyon ve gazetelerde gördüklerim, okuduklarım tüm Türkiye’yi olduğu gibi beni de derinden etkilemişti. Depreme ve doğal afetlere dayanıklı yaşam alanları yaratan projelere destek olabilmek arzusuyla lisans üstü araştırmalarım geoteknik deprem mühendisliği odaklı oldu."
İŞTE MENZER'E FİLM PROJESİ YOLUNU AÇAN O VİDEO
Menzer Pehlivan, tanıtım videosunda, uzmanlık alanının jeoteknik deprem mühendisliği olduğunu anlatıyor. Bu alana ilgisinin 1999 Kocaeli depremiyle başladığını ifade eden Pehlivan, depremin ardından binlerce hayatın kurtarılabileceğini öğrendikten sonra inşat mühendisi olmaya ve deprem mühendisliğine yoğunlaşmaya karar verdiğini söylüyor. Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ'den aldığını söyleyen Pehlivan, doktorasını ise Teksas Üniversitesi'nden almış. Yüksek lisans ve doktora çalışmaları hakkında bilgi veren Pehlivan, 2015 yılında yaşanan Nepal depreminin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş.