Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %50 seviyesinde sabit tutulmasına karar verdiği belirtildi. 

Açıklamada, ağustos ayında aylık enflasyon göstergelerinin genel olarak incelendiğinde ana eğilimde belirgin bir değişiklik gözlenmediği ifade edildi. Ayrıca, "Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkilerinin azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturmaya devam ettiğini vurgulamıştır" denildi.

Para Politikası Kurulu (PPK) beklentiler doğrultusunda eylülde de faizi pas geçerek yüzde 50’de sabit tuttu.

Mevduat Faiz Oranları Azaldı

Merkez Bankası’nın politika faizi kararı, bankaların mevduata uyguladığı faiz oranları üzerinde de etkili oluyor. Merkez Bankası, bankalar tarafından açılan mevduat hesaplarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı.

Bir aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı %54,01 olarak gerçekleşirken, üç aya kadar vadeli mevduatlar için bu oran %60,16 oldu. Altı aya kadar vadeli mevduat hesaplarında faiz %52,10, bir yıla kadar olan vadelerde %50,96, bir yıl ve daha uzun vadelerde ise %36,37 seviyesinde belirlendi.

Son veriler 6 aydan daha uzun vadeli mevduat faizlerinin yüzde 34-38 aralığına gerilediğini ortaya koydu.

1 Milyon TL'nin getirisi eridi. Faizlerde büyük düşüş. Bankalardaki kredi faiz oranlarında hareketlilik yaşanıyor. Bazı özel bankalar, uzun vadeli tüketici kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladı. Ziraat Bankası ise, aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için %3,09'dan %2,79'a indirdi.

Gecelik faizler, yeniden faiz koridorunun alt bandı olan %47 seviyesine yaklaştı. Dün gecelik faiz %47,05'e gerileyerek, %50 olan politika faizinin altına inmiş oldu. Bu gelişme, faiz oranlarındaki aşağı yönlü hareketin sürdüğünü gösteriyor.

1 Milyon TL Aylık Faiz Getirisi 

32 gün vadeli mevduatta 500 bin liranın stopaj kesintisi sonrası net faiz getirisi 22.504 lira olarak hesaplanıyor. Aynı vadede, 1 milyon liranın net faiz getirisi ise stopaj düşüldükten sonra 45.008 lira oluyor.

1 milyon liranın 1 yıl boyunca faizde tutulduğu varsayıldığında, yıllık %69,90 faiz oranıyla yatırım sonunda toplam 643.849 lira net faiz getirisi elde ediliyor.

Mevduat Faizleri Ne Kadar Oldu?

ING

Faiz oranı: Yüzde 53
Vade: 32 Gün

TEB

Faiz Oranı: 54
Vade: 32 Gün

Deniz Bank

Faiz Oranı: Yüzde 53
Vade: 32 Gün

Garanti BBVA

Faiz Oranı: Yüzde 47
Vade: 32 Gün

Yapı Kredi

Faiz Oranı: Yüzde 38
Vade: 32 Gün

ZİRAAT BANKASI

Faiz Oranı: Yüzde 43

VAKIFBANK

Faiz Oranı: Yüzde 50

HALKBANK

Faiz Oranı: Yüzde 39

AKBANK

Faiz Oranı: Yüzde 50

TÜRKİYE İŞ BANKASI

Faiz Oranı: Yüzde 42,00

QNB FİNANSBANK

Faiz Oranı: Yüzde 44

DENİZBANK

Faiz Oranı: Yüzde 51

ODEA

Faiz Oranı: Yüzde 50

FİBABANKA

Faiz Oranı: Yüzde 52

ALTERNATİF BANK

Faiz Oranı: Yüzde 53

ENPARA.COM

Faiz Oranı: Yüzde 45,50