Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, Melanezya Sınır Platosu olarak adlandırılan 136.794 kilometre kareden büyük yapının, 145 ila 66 milyon yıl önce dinozorların Dünya'ya hükmettiği dönemde oluştuğunu ve günümüze kadar büyümeye devam ettiğini belirledi.
Araştırmacılar sismik verileri, kaya örneklerini ve bilgisayar modellerini kullanarak yüzeyin derinliklerinde 100 milyon yıl önce başlayan dört volkanik patlama dönemini tespit etti.
Batık yapının aynı zamanda akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve tıbbi cihazlarda kullanılan nadir elementleri de içerdiği görüldü.
Yeni çalışmada, Nevada Las Vegas Üniversitesi'nde jeoloji alanında yardımcı doçent olan Kevin Konrad liderliğindeki uluslararası bir ekip, Melanezya Sınır Platosu'nun yaşını belirlemek için mevcut verileri bir araya getirdi.
2013'teki okyanus seferi sırasında Konrad ve meslektaşları, bir gemiden Melanezya Sınır Platosu'nun yamaçları boyunca derinlemesine tarama yaparak birçok noktadan kaya örnekleri topladı.
Bilim insanları, Melanezya Sınır Platosu'nun nasıl oluştuğuna dair parça parça bilgi sahibiydi ancak şimdiye kadar kapsamlı bir resim oluşturamamışlardı.
Bu kayaların yaşlarını ve kimyasal yapılarını analiz etmek bulmacanın parçalarını bir araya getirmelerine yardımcı oldu.
Çalışma, bildiğimiz şekliyle Dünya'yı oluşturan güçlere bir bakış sunuyor ve gezegenimizin geleceğinin nasıl görüneceğine dair fikir verebilir.
Bilim insanları Dünya’daki okyanusların su altı volkanlarıyla dolu olduğunu söylüyor. Patlamaları, Hawaii ve Japonya gibi ada zincirlerinin yanı sıra, okyanus yüzeyini hiçbir zaman delmemiş deniz altı dağları ve sırtları da oluşturuyor.