İsrail’in ara vermeden bombaladığı Gazze’de yaşayan 2,3 milyon kişinin neredeyse hepsi evlerini kaybetti. Hedef gözetmeden yapılan yoğun saldırılar sebebiyle 1,9 milyon kişi yerinden edildi.

Yerinden edilen Filistinlilerden Maarouf ailesi de Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah kentine sığınan binlerce kişiden sadece birkaçını oluşturuyor.

Çatışmaların başladığı ilk gün olan 7 Ekim’de Beyt Lahya’dan kaçan aile, 4 aylık bebekleriyle birlikte ilk olarak kuzeyde bir bölgeye sığındı ancak saldırılar dolayısıyla güneye doğru ilerlemek zorunda kaldı ve Refah'a geldi.

Ancak Gazze'nin diğer bölgeleri gibi İsrail saldırılarına hedef olan Refah'ta da yerleşim alanları oldukça kısıtlı. Binlerce çadırdan oluşan bölgede, nüfus yoğunluğu kritik bir seviyeye ulaştı.

Yıkılan binalardan topladıkları odun parçalarıyla yaktıkları küçük bir ateşte ısınmaya çalışan ve derma çatma bir çadırda ailesiyle birlikte yaşayan baba Shadi Maarouf, yaşadıkları korkuyu Reuters’a şöyle anlattı:

“Burası güvenli değil. Korkuyoruz. Çocuklarım korkuyor ve bana ‘Baba, dışarıda ve açıkta kaldık’ diyor. Onlara ‘Nereye gidebiliriz? Allah bize yardımcı olsun’ diyorum.”

Yakıt ve elektriğin olmadığı, sadece güneş ışığından faydalanılan bölgede baba, dondurucu soğuğa karşı ailenin birbirlerine sarılarak ısınabildiğini belirtti.  

6 çocuğuyla birlikte zor şartlar altında yaşamaya çalışan anne Safeya Maarour, korku içinde uyuduklarını belirtirken, mama ve bebek bezi bulmakta zorlandığını ifade etti.

Maarour, sözlerine şunları ekledi:

“Ne yapabiliriz? Barınak yok. Hayat şartları çok zor. Sadece bizim için değil, herkes için. Herkes acı içinde. Banyo yok, su yok, ısınma yok. Korku içinde uyuyoruz.”

Diğer bölgelerden gelen Filistinlilerin sayısının her geçen gün artması nedeniyle Refah bölgesi, Gazze'de nüfus yoğunluğu en fazla olan yer haline geldi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 20 Aralık'ta paylaştığı bilgiye göre, Refah bölgesinde kilometrekareye 12 bin kişi düşüyor. Bu sayının İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle daha da arttığı belirtiliyor.

Soğuk hava şartları altındaki on binlerce Filistinli, bu bölgede yaşam mücadelesi veriyor. 

İçme suyu ve kanalizasyon gibi ihtiyaçların karşılanamadığı bölgede, binlerce kişi sağlıksız koşullarda bir arada yaşıyor. Bu eksiklikler bölgede salgın hastalıklara da davetiye çıkartıyor.