Birleşik Krallık'taki kadınların dünyada en fazla alkollü içki tüketen kadınlar arasında yer alması yetkilileri endişelendiriyor.

Raporda yer alan kadınların yüzde 26'sı tek seferde altı kadeh ya da daha fazla alkollü içki tükettiğini kabul ederken, uzmanlar bunun için "ladette" (erkek gibi davranan veya içen kadın) ve "içki saati" kültürünü suçluyor.

Bu oran, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) analiz ettiği 33 ülke arasındaki ortalama yüzde 12'lik oranın iki katından fazla çıktı.

TÜRKİYE'DE 5 LİTRENİN ALTINDA


İngiliz kadınlarla birlikte Danimarka'daki kadınlarda da aynı oran (yüzde 26) çıktı, onu Lüksemburg (yüzde 24) ve Almanya'dan (yüzde 22) izledi. Türkiye ise yüzde 3'le listenin sonunda yer aldı.

OECD verilerine göre 2021'de ortalama 8.6 litre alkol tüketildiği belirtilirken, Türkiye, Kosta Rika, İsrail ve Kolombiya'da alkol tüketiminin ise 5 litrenin altında olduğu kayıtlara geçti.

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR


OECD'nin "Bir Bakışta Sağlık 2023" raporu, içkinin kalp hastalığı, felç, karaciğer sirozu ve bazı kanser türlerinin riskini artırdığı konusunda uyarıyor.

Nottingham Üniversitesi'nden bağımlılık uzmanı olan emekli profesör John Britton, "Bu rakamlar son derece endişe verici."

"Zarar burnumuzun dibinde meydana geliyor çünkü alkol, tıpkı tütün gibi İngiliz toplumunun ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. "

"Çok fazla insan, işyerindeki stresli bir günün sonunda, daha sağlıklı alternatifler aramaları gerektiğinde, rahatlamalarına yardımcı olmak için alkole yöneliyor." dedi.

KİŞİ BAŞI TAM 111 ŞİŞE


Satış verileri aracılığıyla ülke başına alkol tüketimini ölçen OECD, buna göre 2021'de ortalama 8,6 litre tüketildiği verisine ulaştı. Ancak ülke bazlı bakıldığında tüketim miktarı Letonya ve Litvanya'da 12 litreden fazla, Türkiye, Kosta Rika, İsrail ve Kolombiya'da ise beş litreden az olacak şekilde değişiyordu. İngiltere'nin 10 litre (yaklaşık 111 şişe içki), ABD'nin ise 9,5 litre içtiği ortaya çıktı.

Cancer Research UK sağlık bilgi müdürü Dr. Rachel Orritt de, "İçki içmek yedi farklı kanser türüne neden oluyor. İçki içmek birinin kesinlikle kansere yakalanacağı anlamına gelmez, ancak kişi ne kadar çok alkol alırsa risk de o kadar yüksek olur." açıklamasında bulundu.