Singapur, sıkı kuralları ve düzenli yaşam tarzıyla tanınan bir ülke ve burada uygulanan bazı yasaklar, birçok kişiye ilginç ve garip gelebilir. Sakız çiğnemek, hatta ithalat ve ihracat yapmak dahi yasak olan bu ülke, 1992’den beri sakız satışını yasaklayan bir yasa ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sakız çiğnemek ve satmak yasak olduğu gibi, burun silme, sokaklara tuvalet yapmak veya grafiti gibi davranışlar da Singapur'da suç sayılıyor. Peki, sakız yasağının arkasındaki sebepler neler?
1992 yılında uygulamaya giren sakız yasağının nedeni, özellikle şehirdeki temizlik sorunlarından kaynaklanıyordu. O dönemde tren kapaklarına sakız yapıştırılması beraberinde ise trenlerin geçişini engelleyen sorunların artması, şehir yönetimini harekete yönlendirdi. Aynı zamanda çiğnenmiş sakızların sokaklara veya halka açık alanlara gelişi güzel atılması temizlik için büyük bir sorun yaratırken, bu durum ciddi maliyetler doğuruyordu.
ÜLKE GENELİNDE YASAKLANDI
Başbakan Lee Kuan Yew, tüm bu sorunları çözmek amacıyla sakız satışını yasaklama kararı alırken bu yasağın ardından sakız satışı durduruldu ithalat ve ihracatı yasaklandı. Yasayı ihlal edenler ağır cezalar verilirdi. Sakız satanlara 100 bin dolara kadar para cezası, ithalatçılara ise para cezası ve 2 yıl hapis cezası verilmesi gündeme geldi.
Bu yasağı bazıları gereksiz bulsa da Lee Kuan Yew, sakız çiğnemenin yaratıcılığı engellediğini savunanlara, “Çiğneyemediğiniz için düşünemiyorsanız, muz deneyin” şeklinde esprili bir yanıt verdi.