Tunceli’nin Nazımiye ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki Ramazan köyünde, tek gözlü bir evde 23 Şubat 1940’da doğdu. Yıllarca Türk siyasetine damga vuracak olan Kamer Genç, hem okudu hem de inşaatlarda tuğla döşeyip harçlığını çıkardı. 15 yaşında Ankara’ya geldi ve önce Maliye Okulunu sonra da İktisadi Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Sınavları kazanıp Danıştay’a Tetkik Hakimi olarak atandı.

PARİS’TE BİR TUNCELİLİ

1974’de Danıştay bursu ile Paris’e gitti ve Fransa Amme Enstitüsünde idari yargı eğitimi aldı. Milletvekiliyken katıldığı davetlerde Fransız konuklarla yaptığı akıcı sohbetler, Paris’te öğrendiği Fransızcanın eseriydi. Yurda dönüşte Danıştay görevine devam ederken 12 Eylül darbesi oldu. TBMM feshedilip kurulan Danışma Meclisi’ne Milli Güvenlik Konseyi tarafından üye seçildi. Ancak yeni Anayasa’ya ret oyu verip, idam cezasına karşı çıkınca, askeri yönetimin tepkisini çekti. 1983’de adaylığı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’den veto edildi. 1987’de ise SHP’den milletvekili oldu.

Başbakan Turgut Özal’a sert muhalefet yaptı. Yaz tatilini ‘Nirvana’ yatında geçiren Özal için “O yatta ne çıkarlar sağlıyor?” diye sorup mahkemelik oldu. ANAP’lı vekillerle kavgalara girişti. Erdal İnönü-Deniz Baykal çekişmesinde İnönü’nün yanında yer aldı.

FETÖ’YÜ HABER VERMİŞTİ

Baykal 1995 seçimlerinde aday göstermeyince Tansu Çiller’in DYP’sine geçip, yine seçildi. “Bu nasıl U dönüşü?’’ diye soranlara “Ben DYP’nin sosyal demokrat kanadıyım” cevabını verdi. Refah, Saadet ve AKP’lilerle yıldızı hiç barışmadı. Yumruklu küfürlü saldırılara uğradı. 6 dönem seçim kazandı ve 28 yıl milletvekilliği yaptı. İrticaya, yobazlığa, terör ve bölücülüğe pirim vermedi. Meclis kürsüsünde FETÖ tehlikesine dikkat çeken ilk isim oldu. 22 Ocak 2016 günü pankreas kanserine yenik düştü. 15 yaşında çıkıp, 76 yaşında geri döndüğü köyünde toprağa verildi. Genç, AKP iktidarını Fetullah Gülen’e karşı 10 Haziran 2009’da Meclis kürsüsünden “Başınıza bela olacak” diye uyarmıştı: “Ben diyorum ki, Gülen’in 700 tane öğrencisini getirip de Bülent Arınç şiir okutup, ‘bu şiirleri kim yazdı’, “Fetullah Gülen’ demeye hakkı var mı? Amerika’ya giden AKP’li vekiller Gülen’i ziyaret ediyorlar. Gülen? Kimdir bu arkadaşımız? Ne yapmak istiyor, Türkiye’deki sermayesi nereden geliyor? Acaba Türkiye’deki rejimdeki rolü nedir? Bunları bir araştıralım. Niye çekiniyorsunuz? Bunun en büyük zararını siz çekeceksiniz. Ben çekmem. Benim zaten düşüncelerim belli. Araştıralım, Türkiye izin çok büyük bir tehlike.” AKP’li vekiller ise  “Hâlâ adam olamadın. Uslanmadın be. Ne biçim adamsın sen?” sözleriyle Genç’in üzerine yürümüştü.

ELİNDE FENER ADALET ARADI

Meclis’teki konuşması sık sık AKP’liler tarafından kesilen ve zaman zaman fiziki müdahaleye uğrayan Kamer Genç, siyaset tarihine geçen en önemli unutulmaz eylemini 1 Ekim 2012’de gerçekleştirdi. Meclis’in açılış töreninde kürsüye, “Deniz Feneri davasının unutulmaması” için elinde “adalet arayışının simgesi” olan fenerle çıktı. Bu eylemiyle Sinoplu ünlü filozof Diyojen’e benzetildi.