Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Kararda AYM'nin 9 üyesi 'hak ihlali' yönünde oy kullanırken 5 üye ret oyu kullandı. Bir üye de mazeretli olarak oylamaya katılmadı.
Karar Can Atalay'ın tahliyesinin de önünü açıyor. Atalay'ın avukatlarının önümüzdeki günlerde tahliyesi için başvuruda bulunması bekleniyor.
“ATALAY DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”
Türkiye İşçi Partisi AYM'nin kararının ardından resmi sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. #CanAtalayaÖzgürlük etiketiyle yapılan paylaşımda "Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi. Saray’a da adaletsizliğe de teslim olmadı! Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerine yer verildi.
ADALET BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin Can Atalay hakkındaki kararıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" dedi.
KILIÇDAROĞLU’NDAN "#CanAtalayMeclise" PAYLAŞIMI
Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da X hesabından bir paylaşımda bulundu...
Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesinin, Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir. İlk derece mahkemesi kanunların da emrettiği üzere, bu kararı derhal yerine getirmeli, ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu paylaşımını #CanAtalayMeclise etiketiyle noktaladı
İSTANBUL BARO BAŞKANI SARAÇ'TAN DEĞERLENDİRME
İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, AYM'nin kararını değerlendirdi. Saraç, sosyal medya üzerinden paylaştığı değerlendirmesinde, şu ifadelere yer verdi: "Can Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine derhal katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkı gereği olduğunu Baromuzun açıklamalarında dile getirdik. Anayasamızın "Yasama Dokunulmazlığı" başlıklı 83. maddesi 2. fıkrasına göre, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.
AYM kararıyla ilgili paylaşımlarda bulunan siyasiler, Atalay'ın biran önce serbest bırakılmasını istedi. İşte o paylaşımlar:
“BİR AN EVVEL TAHLİYE KARARI VERİLMELİDİR”
CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel: Anayasa Mahkemesi; Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının bir an önce gerekçesini yazmalı ve Atalay hakkında bir an evvel tahliye kararı verilmelidir. Can Atalay'ın yeri Hataylıların 14 Mayıs'ta verdiği karar çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.
“ATALAY, BİR AN ÖNCE TBMM’YE DÖNEREK ÇALIŞMAYA BAŞLAMALI”
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: Anayasa Mahkemesi TİP Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluk halinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Hem Atalay hem de demokratik temsil hakları gasp edilen Hataylılar için verilen hak mücadelesinde kazanan adalet olmalı. Atalay, bir an önce TBMM’ye dönerek ona oy veren Hataylılar için çalışmaya başlamalı. #CanAtalayaÖzgürlük
“GEREĞİNİ DEMOKRASİ ADINA YAPIN”
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül: Anayasa Mahkemesi ‘hak ihlali’ dedi, kararını verdi. Can Atalay’ın yeri cezaevi değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Gereğini demokrasi adına yapın.
“CAN ATALAY’IN YERİ HALKININ YANI VE PARLAMENTODUR”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP): Anayasa Mahkemesinin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay’ın seçilme hakkına ilişkin verdiği hak ihlali kararı derhal uygulanmalıdır. Can Atalay’ın yeri halkının yanı ve parlamentodur. Halkın iradesine yönelik gasp siyasetine son verin!
NE OLMUŞTU?
Gezi davası tutuklusu Can Atalay TİP'ten Hatay milletvekili seçilmesinin ardından "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.
Bunun üzerine Atalay'ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.
ATALAY HAKKINDAKİ DAVANIN GEÇMİŞİ
Can Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Gezi eylemlerine ilişkin davada yargılanmış ve TCK'nin 312. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçuna "yardım eden" sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapse mahkum edilmişti.
Mahkemece, davanın diğer sanıkları Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi de Atalay gibi "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 8 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını hukuka uygun bulmuştu.
AYM'den Can Atalay için hak ihlali kararı
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu görüştü.