Operasyon, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polisi harekete geçiren dolandırıcılık olayı, emniyete şikayette bulunan bazı kuyumcuların verdiği bilgiyle ortaya çıktı.

İddiaya göre, kuyumcuların müşterilerinden aldıkları bazı takılar hileli çıktı. Müşterileri görünümündeki dolandırıcıların bozdurduğu, küpe, kolye, gerdanlık, bilezik gibi bazı ürünlerin içinde bakır bulundu. Hurda dönüşümüne gönderilecek takıların makasla kesimi sırasında yaşanan durum üzerine polise bilgi verildi.

AİLE GÖRÜNÜMÜ

Polis ekiplerince yapılan araştırmalarda, bakır kaplama ürünleri yapan ve piyasaya süren şüpheliler tek tek belirlendi. Araştırmada, şüphelilerin organize suç örgütü gibi çalıştığı anlaşıldı. İddiaya göre, bakır üzerine altın kaplanan takılar, Fatih’te bir atölyede üretiliyordu.

Daha sonra bu ürünler aracılar vasıtasıyla şebeke üyelerine gönderiliyordu. Ardından kuyumculara satış aşamasına geçiliyordu. Bu aşamada ise aile görünümü yaratılıyordu. Aile görünümündeki şebeke üyeleri, bakıra kaplanmış altınları kuyumculara satıyordu.

1 MİLYONLUK VURGUN

Araştırmalarda şebekenin yaklaşık 1 milyon liralık vurgun yaptığı da tespit edildi. Ancak çalışmaların devam ettiği miktarın çok daha yüksek olabileceği belirtilirken, takip sürecinde, kuyumculara hileli ürün satmaya çalışan 8 şüpheli ara operasyonlarda yakalandığı öğrenildi.

34 GÖZALTI

Yöntemleri tespit edilen ve üyeleri belirlenen şebekenin çökertilmesi için bu sabah düğmeye basan mali polis, İstanbul, Adana, Bursa, Bitlis, Tokat, Tekirdağ, Amasya, Manisa, Gaziantep ve Siirt’te eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskında 34 şüpheli yakalandı. İstanbul’da bulunan atölyede ise çok sayıda takı ve bakır teller bulundu.