Teknoloji dünyasının önde gelen liderlerinden Elon Musk, 2016 yılında kurduğu Neuralink ile beyin çipi üzerinde çalışmaya başlamış ve hatta şirketin çipleri maymunlar üzerinde test etmesi sert eleştirilerle karşılanmıştı.

Musk, dokuz yaşındaki bir makak maymununun kontrolör kullanmadan Pong tarzı bir video oyunu oynadığını gösteren bir video paylaşıp elde ettikleri başarıyı gözler önüne serse de testte sonrasında ciddi sorunlar oluştuğu bildirilmişti. Bu durum etik tıbbî araştırmaları destekleyen Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi'nin (PCRM), makak maymunlarına zarar verdiğini ve hatta bazılarının ölümlerine neden olduğunu iddia ederek Neuralink'e dava açmasına kadar gitmişti.

Yine de milyarder isim çalışmalarında geri adım atmadı ve insan deneyler için onay almayı başardı.

ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Neuralink'e, domuzlar, koyunlar ve maymunlar üzerinde yüzlerce test yapmasının ardından cihazın insanlar üzerinde denenmesi için onay verdi. Reuters'ın haberine göre, FDA daha önce Neuralink'in insan testi teklifini güvenlik nedeniyle reddetmişti. Ancak onaydan sonra  şirket, eylül ayında ilk insan deneyi için personel alımına başladı. Neuralink, bir blog yazısında omurilik yaralanması veya ALS nedeniyle dört uzvunda felç olan kişileri aradığını söylemişti.

İLK İNSANLI DENEYİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Nihayet operasyon gerçekleşti ve Neuralink ilk insanlı deneyini gerçekleştirdi. Musk, pazar günü çipin ameliyatla deneğin beynine yerleştirildiğini söyledi.

Musk, sahibi olduğu sosyal medya X'te ilk sonuçların umut verici olduğunu belirtti.

MİLYARLARCA İNSANIN KULLANMASI HEDEFLENİYOR

Neuralink kurucu ortağı DJ Seo, kasım ayında Bloomberg News'e verdiği demeçte, "Son iki yıl tamamen insana hazır bir ürün oluşturmaya odaklanmakla geçti. Gerçek bir insana yardım etmenin zamanı geldi” diyerek insanlı deney için hazır olduklarının sinyalini vermişti.

Aynı zamanda mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı unvanını da taşıyan Seo, Bloomberg'e şunları söyledi: "Şirketin kısa vadeli hedefi, genelleştirilmiş bir beyin arayüzü oluşturmak ve zayıflatıcı nörolojik rahatsızlıkları ve karşılanmayan tıbbi ihtiyaçları olan kişilere özerkliği yeniden kazandırmak. Aslında uzun vadeli hedef, bunu milyarlarca insan için kullanılabilir hale getirmek, insan potansiyelini ortaya çıkarmak ve biyolojik yeteneklerimizin ötesine geçmek."

1000 elektrottan oluşan beyin çipi, insanların "düşün ve tıkla" mekanizması aracılığıyla sadece ne yapmak istediklerini düşünerek bilgisayar işlevlerini kablosuz olarak gerçekleştirmelerine olanak tanımayı amaçlıyor.