CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, AKP'nin HSYK'yı gayrimeşru ilan etmesi ile ilgili soru önergesi, 1 ay bekletildikten ve seçimler geçtikten sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından geri iade edildi.
CHP'li vekil Dibek, 23 Eylül'de AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın istedikleri adaylar seçilmezse HSYK'yı tanımayacakları açıklamalarını Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi vererek sordu. Bu süreçten sonra HSYK seçimleri yapıldı. Tam bir ay sonra 24 Ekim'de Meclis Başkanı Cemil Çiçek imzalı bir yazı ile kişisel görüş içerdiği gerekçesiyle soru önergesi iade edildi.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Dibek, "Meclis Başkanlığı'na sorduğumuz sorulara yanıt bir haftada gelirken iade edilen önerge için HSYK seçim sonuçlarının beklendiği açıktır. Meclis Başkanı sorularda hiçbir kişisel görüş olmamasına, TBMM İçtüzüğü'ne tamamen uygun olmasına rağmen iade ediliyor. Meclis Başkanı erken uyarı dedektörü olarak mı görev yapmaktadır? Zaten soru önergelerimize bakanlıklar ya yanıt vermiyor ya da zamanında ve layıkı ile yanıt alamıyoruz. Meclis Başkanı kendine 'Aman iktidarı zora sokacak soruları yollamayayım' misyonu edinmiştir. Bu Anayasamıza açıkça aykırıdır." dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Turgut Dibek'in soru önergesine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şu cevabı verdi: "Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 96'ncı maddesine göre soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir. TBMM İçtüzüğü'nün 97'nci maddesi, istişare amaçlı konular içeren soruların Başkanlıkça kabul edilmeyeceğini hükme bağlamıştır. İlgi önergeniz İçtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından işleme konulamamış ve ekte iade edilmiştir. İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde önergeniz işleme konulabilecektir."
Turgut Dibek ise Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için şu soruları yöneltmişti:
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HSYK seçimleriyle ilgili olarak 'Bir grup veya zümrenin yargıyı ele geçirmeye çalışmak için bu örgütlü koordinasyon isterse bu seçimleri kazansın. Bu bizim nezdinde gayri meşrudur.' açıklamasında bulunmuştur. Buna göre,
Partinizin grup başkan vekilinin HSYK’ya istemediğiniz adayların seçilmesi halinde bunun 'gayri meşru olacağını' açıklamasını nasıl değerlendirmektesiniz?
Hükümetinizin 'gayri meşru' tanımı istemediğiniz adayların kurumlara seçimle gelmesi midir?
Başbakan olarak Anayasal bir kurum olan HSYK’ya istemediğiniz adayların seçilmesi durumunda ne yapmayı düşünmektesiniz?
Grup başkan vekilinizin açıkça oy verecekleri etkileme çabası suç teşkil etmemekte midir?
Soru önergesi iade edildi
HSYK ile ilgili soru gönergesi 'kişisel görüş' diye iade edildi