Süper Lig’den çekilen Gaziantep FK ve Hatayspor’un durumu ile ilgili tartışmalar sürüyor. Son Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında Beşiktaş’ın başını çektiği 7 kulüp; bu iki takım ile oynanan maçların ‘silinmesini’ isterken Galatasaray ve Fenerbahçe’nin de aralarında bulunduğu 4 kulüp ise TFF’nin ‘Oynanan maçlar tescil, oynanacaklar 3-0 hükmen’ şeklindeki kararının devamını talep etmişti. Spor hukukçusu Av. Alpay Köse, konuyu SÖZCÜ Spor’a değerlendirirken muhtemel UEFA başvurusunu da yorumladı:

"SADECE TAVSİYE"

“UEFA'nın kuralları kendi organizasyonlarında geçerlidir. UEFA, yerel federasyonların kendi liglerindeki kuralları ile ilgilenmez. Örneğin, Şampiyonlar Ligi ile alakalı talimat, TFF’yi bağlamaz. UEFA’ya görüş isteme açısından başvurulabilir. Örneğin pandemi döneminde yapılan uygulamalarda tavsiye niteliğinde kararlar alındı. Her federasyonun ligiyle ilgili karar kendisine bırakıldı.”

KULÜPLER BİRLİĞİ ETKİSİZ

“Ligimizde ilk yarıyı bütün takımlar oynamış. Beşiktaş veya diğer kulüpler bu maçlarda puan kaybetmiş olabilir. Talebin farklı sonuçları da olabilir. UEFA’dan görüş alınsa bile tek yetkili mercii olarak TFF ikna edilmelidir. Kulüpler Birliği’nde de Beşiktaş’ın talebi kabul edilse bile TFF nezdinde bunun bir anlamı yok. Kararda tek yetkili TFF’dir. İstenirse sonrasında Tahkim Kurulu’na gidilir ve karar netleşir."

UEFA'NIN MADDESİ

UEFA’NIN Şampiyonlar Ligi yönetmeliğinde bulunan 28. maddesinin 3. bendi “Bir kulüp, grup aşamasındaki maçlarını tamamlanmadan diskalifiye edilir veya herhangi bir nedenle turnuvadan çekilirse, tüm maçlarının sonuçları geçersiz sayılır” diyor.

MÜNİH TÜRKGÜCÜ ÖRNEĞİ

Beşiktaş Yönetimi, geçen yıl Almanya’da yaşanan sel felaketinden dolayı Almanya 3. Lig’den çekilen Münih Türkgücü’nün tüm maçlarını geçersiz sayılmasını örnek gösteren bir dosyayı, TFF’ye iletmeye hazırlanıyor. Dosyada, Polonya’dan benzer bir örnek de olacak.

TFF'NİN ESKİ KARARLARI

  • 1988-89: Trafik kazası geçiren Samsunspor çekildi. Hakları korunan Karadeniz ekibinin maçları 3-0 hükmen sayıldı.
  • 1991-1992: Deprem nedeniyle çekilen Erzincanspor’un oynadığı maçlar kabul edildi, oynamadığı maçlar 3-0 hükmen sayıldı.
  • 1999-2000: Depremin ardından Darıca Gençlerbirliği ve Sakaryaspor çekildi. Oynanan maçlar tescil edildi, oynanmayanlar 3-0 hükmen sayıldı.
  • 2009-2010: Ankaraspor, Süper Lig’den 1. Lig’e düşürüldü. Oynadığı ve oynamadığı tüm maçları 3-0 hükmen kabul edildi.
  • 2019-2020: Elazığspor, deprem nedeniyle 20. haftada çekildi. Oynadığı maçlar tescil edildi; kalan maçlar 3-0 hükmen sayıldı.
  • 2021-2022: Sel felaketinin ardından ligler başlamadan çekilen Kastamonuspor’un hakları korundu; maçları 3-0 hükmen sayıldı.

GALATASARAY'IN REKORU GİDEBİLİR

TFF'nin mevcut kararını değiştirmesi, Galatasaray’ın 14 maçlık galibiyet serisinin de iptali anlamına geliyor. Hükmen kazanılan Gaziantep FK karşılaşması iptal edilirse, Aslan’ın serisi 3’e düşecek ve Beşiktaş’ın rekoru kırılmamış, egale edilmiş olacak.

PUANLAR SİLİNİRSE PUAN DURUMU NASIL OLACAK?

Eğer Beşiktaş ve 6 kulübün talebi kabul edilirse ve Gaziantep FK ve Hatayspor ile maç yapan takımların puanı silnirse, Süper Lig'de puan durumu şu şekilde oluşacak.
  • 1- Galatasaray: 22 maçta 51 puan
  • 2- Fenerbahçe: 22 maçta 48 puan
  • 3- Beşiktaş: 23 maçta 28 puan
Mevcut duruma göre, 25 maç oynayan Galatasaray'ın 60, Beşiktaş'ın 49 puanı bulunuyor. 24 maç oynayan Fenerbahçe ise 54 puana sahip.