Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bazılarının bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) borcunun 3.5 trilyon liraya ulaştığını belirten CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Varlık Fonu’nun adeta “borç fonuna” dönüştüğünü ifade etti. Türkiye Varlık Fonu’nun 2022 yılı hesapları TBMM’de incelendi. Milletvekilleri, TVF’nin denetimden uzak yapısını eleştirirken, varlık fonuna bağlı şirketlerde son yıllarda yaşanan büyük zararlara dikkat çekti. CHP’li Rahmi Türeli, fonun borcunun 3 trilyon 534 milyar liralık devasa büyüklüğe ulaştığını, bu yapısıyla TVF’nin varlık fonu olmaktan çıkıp adeta borç fonuna dönüştüğünü söyledi. Türeli, varlık fonunun ilk genel müdürü Mehmet Bostan’ın 25 milyon dolarlık yolsuzluk nedeniyle tutuklandığını hatırlattı.  Saadet Partisi Milletvekili Selim Temurci, milletin varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini bünyesinde bulunduran fonun milletin denetiminden kaçırıldığını belirtirken, fonun kurumsal iletişim harcamalarının 2021’den 2022’ye 1.2 milyondan 15 milyona, seyahat giderlerinin de 373 bin liradan 3 milyon liraya çıktığını vurguladı.

HARCAMA KATLANDI

Temurci, “Daha önce kâr eden Çaykur’a ne oldu da Fon’a devredilince 5 yıl boyunca zarar etti” diye sordu. CHP’li Cevdet Akay da fon yöneticilerinin makam arabalarını yenilediğini, bu araçların da eski bir Ziraat Bankası genel müdürünün oğluyla bağlantısı olan bir şirketten alındığı yönünde iddialar olduğunu söyledi.

‘Borçların büyük bir kısmı banka kaynaklı

Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut, fon bilançosunda görünen borçların büyük bölümünün Ziraat Bankası ve Halkbank’ın kredi ve mevduat hesaplarından kaynaklandığını söyledi. Ermut, “Turkcell ve Türk Telekom varlık fonuna devredilmeseydi sorunları çözülemezdi” derken, Türk Telekom’u 650 milyon dolara devraldıklarını, şirketin bugünkü değerinin 2.2 milyar dolara ulaştığını savundu.