Kâr ederken ürkiye Varlık Fonu bünyesine devredilen Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) dengesi bozuluyor. Et Süt Kurumu (ESK) da Varlık Fonu’na geçti ve kârdayken zarar etmeye başladı. 2021 yılında 521 milyon TL zarar eden ESK’nın 2022 yılındaki zararı yüzde 35 arttı ve 706 milyon 450 bin TL oldu. ÇAYKUR, BOTAŞ, TÜRKŞEKER ve PTT de kâr eden KİT’ler arasındaydı.  Ancak Varlık Fonu’na devredilince hepsi zarar etmeye başladı. CHP Çorum Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Mehmet Tahtasız, “Varlık Fonu yokluk getiriyor” dedi. Tahtasız, “2017’ye kadar kredi kullanmayan, finansman gideri de olmayan Et ve Süt Kurumu’na ne oldu da Varlık Fonu’na devredilince öz kaynaklarını tüketip, kredi batağına saplandı” diye sordu ve ardından “Varlık Fonu, Türkiye’nin göz bebeği şirketlerine yokluk getirdi” yorumunu yapıt. Fona devredilen kuruluşun iflah olmadığını ifade eden Tahtasız, şunları kaydetti:

EKSİYE DÜŞTÜ

“ÇAYKUR, BOTAŞ, TÜRKŞEKER, PTT, ESK… Hepsi kârdayken Varlık Fonu’na geçince zarar etmeye başladı. Et ve Süt Kurumu Varlık Fonu’na devredildiğinde öz kaynağı 728 milyon TL iken, 2021’de öz kaynakları tamamen tükendi ve 91 milyon TL eksiye düştü. 2022 yılında 908 milyon TL sermaye takviyesi yapıldı ama bu da yetmedi. Karkas alım gücü de 51 bin ton azalarak 1.500 tona kadar düştü. Kurum faiz ve borç batağına sokularak asli görevlerini yapamaz hale düşürüldü. Şimdi aldığı her bir kilogram ete faiz gideri yansıtıyor. AKP iktidarı kurumları batağa sürüklüyor.”

Borç batağında

TBMM KİT Komisyonu’na sunulan Sayıştay raporunda 2017 yılına kadar kredi borcu olmayan Et ve Süt Kurumu’nun, 2018 yılından itibaren bankalardan yüklü miktarda kredi kullandığı ve son 5 yılda kullandığı kredi miktarının 12 milyar 800 milyon TL’ye ulaştığı vurgulandı. Bu kredilerle ilgili 1 milyar 516 milyon TL de faiz ödendi.