Seçildiği ilk günden itibaren, hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına oturmadan başlayan engellemelerin tümünü yazsam, sayfalar almaz.

O nedenle bazılarını kısaca hatırlatmakla yetiniyorum:

- Normal işleyişte temmuz ayında kullanılan Maliye Katkı Payı İBB’ye, ülke tarihinde ilk defa 15 gün önce, yani İmamoğlu yenilenen seçimi kazanıp yönetime gelmeden önce ödendi. Yaklaşık 1 milyar lirayı bulan bu meblağın tamamı eski İBB yönetimi tarafından çarçabuk harcandı.

- Galata Kulesi, İBB’den alındı.

- İBB Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalelerinde haksızca elendi.

- Halk Ekmek büfe sayısının artırılması önerisi AKP’li meclis üyelerince önce reddolundu. Toplumsal tepki üzerine sonradan kabul edildi. Ancak bazı ilçe belediyeleri, büfelerin kurulmasına engel çıkardı ve bir bölümüne elektrik bağlanmadı.

- Taksim Gezi Parkı, İBB’den alındı.

- Taksim Meydanı için 209 bin 728 İstanbullunun oy kullandığı projenin uygulanabilmesi için beklenen onay, Koruma Kurulu’ndan bir türlü çıkmadı. Halen cevap yok, açıklama yok!

- Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapısındaki değişiklikle İBB azınlığa düşürüldü ve 5 bin yeni taksi plakası verilmesi yönündeki talebi 15 kez reddedildi. İBB, zaman içinde yaklaşık 3 bin dolmuş ve taksiyi mevcut sayıya ilave etti.

- İBB’nin pandemide topladığı bağış hesapları bloke edildi.

- KİPTAŞ’ın, eski İBB yönetimi döneminde konut yapımı için değerinin çok üstünde ödemelerle aldığı arsalar, İmamoğlu seçildikten sonra, İBB Meclisi’ndeki AKP+MHP çoğunluğuyla yeşil alan ilan edildi.

- Ekrem İmamoğlu seçimi kazandıktan hemen sonra, İBB’nin iştiraklerinden olan Hamidiye memba suyuna birçok kamu kuruluşu ambargo uygulamaya başladı.

- Yine İBB şirketi olan BELTUR’un işlettiği 48 hastane kantini, Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeleri yenilememesi nedeniyle kapandı.

- Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahındaki mülkiyet tartışmaları sürerken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdi. Böylece Kanal İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişikliklerinin öğrenilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iznine bağlandı.

- Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

- İBB Başkanı İmamoğlu hakkında, “Ya Kanal, Ya İstanbul” afişleri nedeniyle soruşturma açıldı.

- Eski yönetim döneminden kalma borç nedeniyle, İBB’nin metro inşaatlarına yurtdışından sağladığı 565 milyon liralık kredi haczedildi. (Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasından sonra metro hatlarının inşası için alınan dış kredilerin kullanımına onay çıktı.)

- İBB’nin önceki yönetimi, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’na aktarması gereken 269 milyon lirayı ödemedi. 2016-2019 arasını kapsayan borcun ödenmesi İmamoğlu yönetimine kaldı.

- İstanbul ve Paris kentleri arasında işbirliği protokolü, Fransa’nın Türkiye aleyhindeki tutumu gerekçe gösterilerek Belediye Meclisi’ndeki AKP ve MHP Grubu tarafından reddedildi.

- Bağcılar’da 11 yıldır İBB tarafından kurs merkezi olarak kullanılan İSMEK binası, AKP’li Bağcılar Belediyesi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi.

- TÜRGEV’in İBB ile olan sözleşmeleri feshedilince TÜRGEV, İBB aleyhine yargıya başvurdu. Mahkeme, İBB’nin fesih kararını iptal etti. Bunun üzerine İBB istinaf yoluna gitti. Ancak istinaf talebi kabul olunmadı.

- İBB, okul öncesi eğitim döneminde olan 19 bin 592 çocuğun yaşadığı Kağıthane’de kreş yapmak için Kağıthane Belediyesi’nden yer göstermesi talebinde bulundu. AKP’li Kağıthane Belediyesi, İBB’nin talebine 16 aydır yanıt vermedi.

- Sayıştay, İBB tarafından ihtiyaç sahibi ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocuklarına ücretsiz Halk Süt desteği verilmesini ve 0-4 yaşında çocuğu olan annelere tanıdığı ücretsiz ulaşım hakkını mevzuata aykırı buldu.

- Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde İBB’deki bazı çalışanların PKK terör örgütüyle bağlantılı olduğu iddiasıyla teftiş başlatıldı. Sonrasında İmamoğlu ve İBB aleyhine dava açılamadı.

- Çekmeköy’deki bir dere yatağı, İSKİ’nin itirazına rağmen İBB Meclisi’ndeki AKP ve MHP grubunun oylarıyla imara açıldı.

★★★

Daha fazla vaktinizi almadan engellemeleri burada kesiyorum.

Peki tüm bunlara rağmen Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi onca metro ve tramvay hattını, meydan, park ve yeşil alan düzenlemelerini, kentsel dönüşüm uygulamalarını, sele neden olan derelerin ıslahını, halk ekmek tesis ve büfelerini, ucuz yemek verilen şehir lokantalarını, sosyal mekanları, kreşleri, öğrenci burs ve yurtlarını, kütüphaneleri, çeşitli yardımları ve daha nice hizmeti İstanbullu’ya nasıl sağlayabildi?

Ekonomi-maliye konularında değerli uzmanlardan olan CHP Ümraniye Belediye Başkan Adayı Aykut Erdoğdu’ya göre; eski yönetime oranla aynı birim işi yarı maliyetine ve iki misli fazla yaparak...

Demek ki istenilirse engeller boşa çıkarılabiliyor ve az zamanda çok iş başarılabiliyormuş!..