Yapay zekâ sohbet botları hayatımızın pek çok alanında etkili olmaya başlasa da hâlâ önlerinde çok yol var. Zaman zaman yanlış bilgiler vermesinin yanı sıra şimdi de mizah anlayışına pek de sahip olamadıkları ortaya çıktı.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir çalışmada, Google DeepMind araştırmacıları yapay zekâ destekli sohbet botlarının komik olmadığı sonucuna vardı.

Geçtiğimiz yıl, İngiltere ve Kanada'dan dört araştırmacı, çalışmalarında yapay zekâyı kullanan 20 profesyonel komedyenden OpenAI'nin ChatGPT'si ve Google'ın Gemini'sini denemelerini istedi. Araştırmada anonimleştirilen komedyenler, espriler yazmak için büyük dil modelleriyle oynadılar. Bir takım sınırlamalar bildirdiler. Sohbet botları, yönlendirme sonrasında bile yavan ve genel şakalar üretti. 

Katılımcılar ayrıca chatbotların genel yaratıcı yeteneklerinin sınırlı olduğunu ve işin çoğunu insanların yapması gerektiğini keşfettiler.

Kara mizahta öne çıkan bir katılımcı araştırmacılara "Bana karanlık şeyler yazmıyordu çünkü bir nevi intihar edeceğimi düşünüyordu" dedi. 

Ayrıca otosansürün son derece kuvvetli bir şekilde kendini göstermesi de dikkat çekti. Katılımcılar, heteroseksüel beyaz erkekler dışındakiler hakkında yazmasını sağlamanın zor olduğunu bildirdiler.

Teknoloji şirketleri, chatbotların hassas konular hakkında nasıl konuştuğunu yakından takip ediyor. Bu yılın başlarında, Google AI'nin görüntü oluşturma özelliği, beyaz insanların fotoğraflarını çekmeyi reddettiği için eleştirilere maruz kalmıştı. Ayrıca Naziler gibi tarihi figürleri farklı ırklardan insanlar olarak tasvir etme hatasına düştüğü için de eleştirildi. Birkaç hafta sonra bir blog yazısında Google yönetimi özür diledi ve özelliği durdurdu.