Deniz AYHAN/Sozcu.com.tr

İstanbul Fatih'te, Roma İmparatoru Valens tarafından 4'üncü yüzyılın sonlarında, kentin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan ve İstanbul'un kültür mirasları arasında yer alan 1600 yıllık Bozdoğan Su Kemeri'ne Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlanan "Milletin adamı" afişi asıldı.

Tarihi kemere asılan Erdoğan pankartı vatandaşların büyük tepkisini toplarken, Mimarlar Odası da izinsiz çivi çakmanın dahi yasak olduğu tarihi eserlere pankart asılamayacağına vurgu yaptı. Bozdoğan Kemeri, İstanbul'daki tarihi yerler arasında gösterilerek, 1985 yılında UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesine de girmişti.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Üyesi, Mimarlar Odası avukatlarından Can Atalay da tepki göstererek “1. Derece Kültür Varlıklarına afiş-pankart asılması hukuka aykırı değil miydi? Bozdoğan Kemeri’nde işlem yapacak polis var mı?” dedi.

Konuyla ilgili SÖZCÜ'ye konuşan Avukat Atalay, "Polisin ötesinde Koruma Kurulu'nun ve Yüksek Seçim Kurulu'nun ilem yapması gerekiyor. Toplumsal muhalefetin herhangi bir pankartına ya da afişine işlem yapan kolluk, neden konu başbakan olunca işlem yapmıyor?" diye sordu.